Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland vill sätta in över tusen soldater mot IS

Tysk Tornado spaningsplan
Tyskland vill skicka en fregatt och upp till sex Tornado jaktplan till Mellanöstern Tysk Tornado spaningsplan Bild: PA PHOTO/ANSA/DANIEL DAL ZENNER0 jaktplan

Tyskland planerar att sända 1 200 soldater för att kämpa mot den Islamiska staten IS i Syrien. Regeringen vill ha mandat för operationen ännu i år.

Om den tyska regeringens planer förverkligas så skulle det vara Tysklands största militära satsning utomlands, sedan tyska fredsbevarare drogs bort från Afghanistan.

- Sett ur militär synvinkel behövs det omkring 1 200 soldater för flygplanen och fartyget som behövs i operationen, säger generalstabschef Volker Wieker till tidningen Bild am Sonntag.

Wieker säger att man är beredd att inleda operationen genast då man har fått mandat för det.

- Regeringen försöker få mandat ännu i år, säger Wieker.

Sex Tornadoplan och en fregatt

Tysklands regering meddelade i torsdags att man är beredd att bistå Frankrike med upp till sex spaningsplan, en fregatt och annan militär hjälp.

Tyskland har inte och vill inte delta direkt i flygräder mot IS, eftersom den internationella koalitionen har tillräcklig utrustning för flygattacker, enligt den tyska generalstabschefen.

-Det som behövs är underrättelseuppgifter och spaning på marken, så att styrkorna kan sättas in effektivt. Våra spaningsplan kan hjälpa till med det, säger Wieker.

Tyskland förhandlar som bäst om att placera planen i Turkiet eller Jordanien, såsom USA har gjort.

Läs också