Hoppa till huvudinnehåll

Att öva sig andligt

Dopträd
Dopträd Bild: Kyrkans bildbank/Aarne Ormio dopträd

Kan något som är skapat på 1500-talet vara relevant ännu idag?

Ignatius av Loyola föddes i Spanien år 1491 och dog i Rom år 1556. Han skapade ett 30-dagars program av andliga övningar. Övningarna har som mål att hjälpa mänskor att göra ett livsviktigt val.

På den tiden var den stora livsfrågan om man skulle välja ett liv i kloster eller ett världsligt liv. I dag är det få som ställs inför det valet, men vi väljer alla mer eller mindre medvetet vår väg i livet och här kan de ignatianska andliga övningarna vara till hjälp. Övningarna kan också användas för att fördjupa sitt andliga liv.

De första övningarna har som mål att hitta det Ignatius kallar fundamentet, livets grundsten. Under fyra måndagar i advent vill jag visa vad det här kan innebära idag och vilken betydelse det har för mig. Dessutom ger jag förslag på sådant du kan smaka på eller öva dig i, om du vill.

Maria Repo-Rostedt, redaktör för Andrum måndagar i advent

Läs också

Tro

 • "Vi såg kommunismen som en lek" - Kristi Ainjärv växte upp i Estland under sovjettiden

  I Kristi Ainjärvs skola handlade alla sånger om Lenin.

  Kristi Ainjärv var femton år då Estland blev självständigt och allting blev nytt. Den långa sovjettiden var plötsligt över, gränserna öppnades och hjälpsändningarna började strömma in i landet. Butikerna fylldes långsamt med spännande varor, man fick resa och ta reda på hur andra mänskor levde sina liv. - Frågorna var många och vi var oändligt nyfikna, minns Kristi.

 • Martin Luther - omstridd reformist och misstolkad livsnjutare

  Mannen som bröt med kyrkan och sökte en nådig Gud.

  Martin Luther var en präst, teolog och munk som levde i Sachsen i nuvarande Tyskland på 1500-talet. Han var kritisk till den katolska kyrkans praxis och moraliska förfall, och inledde reformationen med sin protest mot kyrkan. Den gav till slut upphov till en helt ny kyrka.

 • Iman Meskini om Skam-skådespelarna: "Vi är varandras cheerleaders"

  Iman Meskini blev världskänd som Sana i Skam.

  Iman Meskini var 19 år när hon med resten av skådespelarna i Skam blev världskända över vad som kändes en natt. Idag föreläser hon om livet som ung muslim: om allt från att om hon tror på Gud till att om hon duschar med sin hijab.

Nyligen publicerat - Tro