Hoppa till huvudinnehåll

Avgörande dagar på arbetsmarknaden

DHL:s huvudkontor i Vanda
DHL:s huvudkontor i Vanda Bild: Lehtikuva poststrejk

Förhandlingarna på arbetsmarknaden är inne i ett kritiskt skede. En lösning i postkonflikten kan bana väg för ett samhällsfördrag, men det krävs mera kompromissvilja och bättre förhandlingskultur, menar statsvetaren Mika Helander.

Parterna i postkonflikten fick ett medlingsbud i går kväll och riksförlikningsmannen vill ha svar före kl. 14 idag, måndag.

Postkonflikten hänger ihop med tvisten om den stora arbetsmarknadsfrågan som gäller det samhällsfördrag som regeringen aktivt har försökt driva igenom. Samtidigt ska facket och arbetsgivarna nu fortsätta förhandla trots att transportfacket AKT har dragit sig ur.

Förhandlingarna inne på fel spår

Enligt Mika Helander, doktor i statsvetenskap vid Åbo Akademi, har förhandlingarna drivit in på fel spår.

Mika Helander.
Mika Helander, doktor i statsvetenskap vid Åbo Akademi Mika Helander. Bild: Yle / Victoria Wirén mika helander

- Det ser inte så bra ut, och de följande dagarna kommer att vara mycket avgörande och strategiska. Hela intrigen har gått i en dålig riktning redan en längre period, och de senaste dagarna har parterna i konflikten kommit med uttalanden som har haft en dåligt tajmning och som försvårat förhandlingsläget.

Mika Helander syftar bland annat på Finlands Näringsliv EK:s besked om att de inte längre tänker delta i några centrala avtal.

Enligt Helander är det viktigt att man nu försöker förbättra förhandlingskulturen och attityden för att föra in förhandlingarna på rätt spår.

- Parterna har fokuserat för mycket på förfarandena och för lite på själva substansfrågan.

EK:s kontor på Södra Kajen. Bild: Yle södra kajen 10

Läget inte så låst som det verkar

Tillsvidare finns det ändå inte så mycket tecken som tyder på någon större kursändring. Fackcentralen FFC har meddelat att de är redo att fortsätta förhandla trots att transportfacket AKT vägrar delta i förhandlingarna. Men Finlands Näringsliv EK tänker inte förhandla utan AKT. Enligt Mika Helander är läget ändå inte så låst som det verkar.

- Läget är som alltid när man köpslår och förhandlar, förr eller senare kommer man ändå till en lösning.

Bild: Yle bil- och transportbranschen

Att göra inkomstpolitiska helhetsavtal där alla inte är med är möjligt och har gjorts förut, påpekar Helander som ändå har lätt att förstå EK:s oro över AKT:s strategi.

- Transportfacket kan stänga hamnarna och köra ner leveransen av exportvaror. Finland är väldigt beroende av sin export, så jag förstår EK:s oro.

- Det verkar som att parterna driver allt längre ifrån varandra och på ett lite barnsligt sätt har ett behov av att visa för de egna att de är tuffa, istället för att visa sina styrka genom kompromissvilja, fortsätter Helander.

Lösningen i postkonflikten viktigt för senare förhandlingar

Det har nu kommit ett medlingsbud i postkonflikten. Vilken lösning man når i postkonflikten kommer att fungera som modell för andra branscher, när de börjar förhandla nästa år. Därför är postkonflikten av stor betydelse för arbetsmarknadsförhandlingarna i helhet.

- Postkonflikten har en tripp, trapp, trull betydelse. Postarbetarnas avtal ligger på förhandlingsbordet ett år tidigare än alla andra sektorer. Nu kommer man att se hur det går att få igenom försämrade villkor, vilket påverkar förhandlingsläget för andra branscher framöver, säger Helander.

Postsortering.
Postsortering. Bild: Str / Lehtikuva poststrejk

En återgång till statskorporativism

Ett stort problem är enligt Mika Helander att man har börjat återgå mot en statskorporativistisk modell. En modell Finland hade före andra världskriget, där endast regeringen och arbetsgivarna dikterar den ekonomiska politiken och arbetsvillkoren.

- Trepartsmodellen, där också arbetstagaren har en betydande roll, håller på att försvagas. Regeringens roll är därför avgörande. Om regeringen slutar vara en aktiv part i förhandlingarna förbättras möjligheterna att hitta ett bättre förhandlingsläge, säger Helander som tror att alla förlora på att samhällsfördraget inte blir av.

- Om man inte kan nå en helhetslösning börjar olika yrkesgrupper jämföra sina löner och arbetsvillkor med grannens, vilket bäddar för mera konflikter och strejker.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes