Hoppa till huvudinnehåll

Chydenius skola sväljer byskolor i Karleby?

Chydenius skola i Karleby.
Arkivbild. Chydenius skola. Chydenius skola i Karleby. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist chydenius skola

Karleby ska bygga ut Chydenius skola för 240 elever, beslöt stadsstyrelsen. Det betyder spiken i kistan för ett par eller tre byskolor, anser Marlen Timonen (SFP).

Chydenius skola har i dag kring 130 elever. Timonen föreslog att skolan byggs ut för det antalet elever men med möjlighet att bygga till enligt behov. Timonen fick inget stöd för sitt förslag.

- Det gick inte, fast de föreslår den modellen för Yxpila skola. Där går det tydligen, säger Timonen.

32 elever ny gräns

Närmast är det eleverna från skolorna i Rödsö och Vittsar som kommer att behövas för att fylla Chydenius skola, tror Timonen.

- Men Öja skola ryker också i något skede.

Stadsstyrelsen vill också att minimigränsen för antalet elever i en skola höjs från 25 till 32. Ändringen skulle träda i kraft 2017.

Ärendet ska ännu till fullmäktige. Timonen förutspår en livlig diskussion.

- Men för att få ändrat förslaget krävs att vi får halva fullmäktige med oss. Det finns inga sådana möjligheter tror jag, säger Timonen.

Förslaget från styerelsen är att det blir byggstart för Chydenius skola 2017. Bygget kommer att kosta kring fem miljoner.

Direktörens förslag förvånar

Styrelsen valde att inte gå på samma linje som bildningsnämnden i fråga om skolorna. Bildningsnämnden ville bevara alla skolor i staden.

Timonen förvånar sig över att stadsdirektörens förslag inte gick på samma linje som nämndens.

- Nämnden är den som ska besitta expertkunskapen i frågan, säger Timonen.

Läs också