Hoppa till huvudinnehåll

Fotografipionjären Claire Aho död

Claire Aho 1925-2015
Claire Aho 1925-2015. Claire Aho 1925-2015 Bild: Yle / Sami Hukkanen claire brofeldt

Den berömda fotografen Claire Aho är död. Den 90-åriga Aho, en banbrytare för finländsk fotokonst och färgfotografering, omkom söndagen den 29 november i en eldsvåda i sitt hem i Stockholm.

Det var vid elvatiden på söndag förmidag som den våldsamma branden bröt ut i Ahos lägenhet, belägen i bottenvåningen i ett gammalt hus på Sveavägen i Stockholms centrum. Branden spreds snabbt i huset, och de omkring 30 invånarna måste skyndsamt evakueras.

Åtta personer fördes till sjukhus på grund av rökskador, men Aho var den enda som miste livet. Det är ännu oklart vad som vållade branden.

Claire Aho (Brofeldt) var född i Helsingfors den 2 november 1925. Hon var dotter till fotografen och filmaren Heikki Aho, och hennes farföräldrar var författaren Juhani Aho och konstnären Venny Soldan-Brofeldt.

Claire Aho inledde sin fotografkarriär redan på 1940-talet, då den manliga dominansen i branschen var i det närmaste total. Själv sa hon senare att det var hennes farmor som lärde henne att komponera en bild.

Själva yrkeshantverket lärde hon sig av fadern Heikki Aho och farbrodern Björn Soldan, även han en berömd fotograf och filmare. Brödernas firma Aho & Soldan var under decennier en institution inom finländsk fotokonst.

Claire Aho publicerade sin första bild i Suomen Kuvalehti som 15-åring, år 1941.

Fångade femtiotalets färger

Claire Aho fascinerades i ett tidigt skede av fotografering i färg. Heikki Aho ansåg att färgfotot inte stod på tillräckligt hög nivå i Finland, och dottern satte i gång med att utveckla tekniken.

Som specialist på både studio- och utomhusfotografering blev Claire Aho en färgfotografiets pionjär i Finland. På 1950- och 60-talen tog hon reklam- och omslagsbilder och gjorde bildreportage i tiotals veckotidningar, som Suomen Kuvalehti, Viikkosanomat, Anna, Eeva, Me Naiset och Avotakka.

Utöver människor, mode, inredning och natur var i synnerhet hemstaden Helsingfors ett kärt motiv för Aho. 1957 utkom boken Helsingfors, Östersjöns dotter med bilder av Aho och texter av Eino E. Suolahti. En mängd av såväl dotterns som faderns bilder publicerades i verket Helsingfors i 1950-talets färger, som kom ut 2014.

Claire Aho var också en framstående filmare. Tillsammans med sin far skapade hon dokumentärfilmen Laulu meren kaupungista till Helsingfors 400-årsdag år 1950, och hon skildrade (som enda kvinna) OS år 1952.

Efter att Sovjetunionen återlämnade Porkala i januari 1956 tog Aho utan tillstånd sig in på området för att dokumentera scenerierna.

Flyttade till Stockholm

Efter Heikki Ahos död 1961 upphörde firman Aho & Soldan med sin verksamhet, men Claire Aho fortsatte karriären på egen hand. Åren 1971-77 ordnade hon utställningar i sitt galleri Atelier Beckasin på Fabriksgatan. År 1974 slog hon sig ner i Stockholm för gott, och tog bilder på uppdrag av bland annat Hufvudstadsbladet, Nordiska museet och Sverigefinska Riksförbundet.

Aho fortsatte med fotograferandet sedan hon gått i pension. Hon reste runt i Finland för att presentera en vandrande utställning av hennes bilder från Medelhavet, och hon anlitades för en mängd projekt som gällde både henne själv, Aho & Soldan samt farföräldrarna Juhani Aho och Venny Soldan-Brofeldt.

- Jag gjorde ju ingenting speciellt. Jag tog bara bilder och det var roligt, sa Claire Aho till Helsingin Sanomat i oktober i år.