Hoppa till huvudinnehåll

Krista Siegfrids till Melodifestivalen

Krista Siegfrids.
Så här såg det ut i Malmö 2013. Hur Krista ska kunna överträffa detta i Melodifestivalen vet hon inte, men ser fram emot att göra ett häftigt nummer tillsammans med svenska underhållningsproffs Krista Siegfrids. Bild: Dennis Stachel (EBU) eurovision 2013

När Eurovision Song Contest ordnades i Malmö för tre år sedan satte Krista Siegfrids sprätt på kalaset med tävlingens catchygaste refräng, fladdrigaste slöja och mest kontroversiella kyss. Trots att det blev en anspråkslös 24:e plats i finalen hade rockstjärnan från Kaskö därmed skrivit in sig i Eurovisionshistorien.

Nu har Krista Eurovisionen i sikte igen, men ifall hon äntrar scenen i Globen i maj är det för att representera Sverige! Krista tävlar nämligen i Melodifestivalen 2016.

- Christer Björkman kom fram till mig i Malmö och sa ”Krista du borde tävla i Melodifestivalen, gillar din energi!” Jag skrattade bara och sa ”Ja ja, visst, ring mig!” och trodde ju inte att han menade allvar. Men sedan ringde de faktiskt och erbjöd mig en låt för Melodifestivalen 2015.

En barndomsdröm som går i uppfyllelse

Den första gången kändes låten inte rätt, så Krista valde att tacka nej. Men ändå hade tanken på Melodifestivalen nu etsat sig fast i henne.

- Jag började undra vad jag höll på med, berättar Krista. Jag har ju tittat på Melodifestivalen sedan jag var liten, klart att jag ska vara med om jag nu har chansen! Så jag åkte till Sverige, skrev några låtar som jag skickade in - och kom med!

Att Krista har skrivit låten själv är viktigt, tycker hon.

- Jag samarbetade med några svenska killar. Gabriel Alares var bland annat med och skrev Rysslands bidrag i ifjol, A million voices, som ju kom tvåa i Eurovisionen. Och så två producenter som kallar sig Starfish, de skrev Isas Don’t stop för Melodifestivalen ifjol. Jag tycker vi har skrivit en riktigt bra låt ihop, och självklart känner jag mig mera engangerad när jag har varit med och gjort låten själv.

Skip Instagram post

Sjunger på svenska

Låten heter Faller och det enda Krista i detta skede får avslöja är att den handlar om kärlek.

- Liksom den där känslan när man faller för någon och blir riktigt kär, men är lite rädd samtidigt som det känns härligt. Det är en najs låt, man blir glad av den!

Men hoppla – det här innebär alltså att Krista kommer att sjunga på svenska!

- Ja det ska jag faktiskt! Jag har ju alltid skrivit låtar på engelska, så det är ju ganska roligt att första gången jag skriver en låt på svenska kommer den med i Melodifestivalen! Men jag måste medge att det är väldigt roligt att skriva på mitt eget modersmål.

Programledare i Finland, tävlande i Sverige samtidigt

Men sakta i backarna nu! För bara några veckor sedan meddelades ju att Krista kommer att vara programledare för finländska Tävlingen för ny musik UMK tillsammans med Roope Salminen.

Vårens UMK sänds precis samtidigt som de fyra första deltävlingarna av Melodifestivalen! Hur ska det här gå till? Inte ens Krista Siegfrids kan väl stå på scenen i två direktsända program i två olika länder samtidigt?

- Jag vet inte riktigt hur det ska gå till. Kanske jag kan ta helikopter, det är ju inte så långt, skämtar Krista,

Åjavars. I och för sig behövs Krista ju bara i deltävlingen i Malmö till att börja med, UMK hinner avgöras innan det blir dags för andra chansen och final i Melodifestivalen. Roope Salminen får väl helt enkelt klara sig utan partner den lördag då Krista tävlar på andra sidan viken.

Siktar på final

Det blir med andra ord en fullspäckad vår för Krista Siegfrids, men hon är ivrig.

- Det känns fantastiskt att ha två så här stora roliga projekt att se fram emot!. Att vara programledare är en helt ny grej för mig, på finska dessutom! Och Melodifestivalen är en barndomsdröm som går i uppfyllelse, jag ska njuta av varje sekund och passa på att lära mig allt jag kan av svenskarna. Jag kommer ju att finnas i popmusikens mecka!

Men att det verkligen skulle bli aktuellt för Krista att representera Sverige i Eurovisionen tror hon inte själv.

- Oddsen för att jag ska vinna i Sverige är inte så höga, men jag hoppas att jag skulle kunna ta mig till final. Jag är jätteglad för möjligheten att visa vad jag kan i Sverige och jag hoppas att det här ska ta min karriär framåt också i grannlandet.

Läs också