Hoppa till huvudinnehåll

Perfekt stormväder för surfarna i Hangö

Det har stormat idag, speciellt i södra Finland. Dessutom har vattenståndet varit högt. Men för surfarna har vädret varit bra och många tog sig också längre ifrån till Hangö för att surfa i stormen.

I Hangö blåste det under förmiddagen kring 25 meter i sekunden. Träd har också fallit och det har förekommit elavbrott.

I Hangö hamn uppmättes som mest över 27 meter i sekunden idag. Båtarna bogserades också in i Hangö hamn idag på grund av den hårda vinden.

ETt trafikmärke ligger på en landsväg efter en storm.
Ett trafikmärke hade slitits loss i stormen på Pojoviksbroarna i Ekenäs. ETt trafikmärke ligger på en landsväg efter en storm. Bild: Yle/Tove Virta Raseborg,Ekenäs,stormar,trafikmärke

Också vattenståndet är högt. I morse var det över 70 cm men det har sjunkit under dagen.

Tog ledigt från jobbet

För surfarna är dagens stormiga väder det bästa möjliga och många av dem kommer också längre vägar ifrån just till Hangö för att surfa.

- I Finland finns inte så många bra platser men det här är en av dem, säger Helsingforsbon Mika Roiha som tillsammas med Ville Sillanpää tagit ledigt från jobbet för att surfa i Hangö idag.

De brukar också surfa i Borgå eller Björneborg.

Det är kanske ett tiotal gånger per år som vädret är lämpligt för surfning.

- Vinden ska komma från rätt håll och den ska vara tillräckligt stark. Tyvärr är det ofta rätt vind nattetid men nu råkade det börja blåsa redan i natt.

Ville Sillanpää har surfat i tre år, Mika Roiha i tio.

- Det är inte en farlig sport, säger Roiha trots att vinden är hård.

Men för säkerhets skull brukar de alltid vara två.

- Det blir kallt i något skede, men ett par timmar går bra att vara i vattnet. Vi rör på oss hela tiden i vattnet och det värmer, säger Ville Sillanpää.

Det råder fortfarande stormvarning på västra Finska viken, östra delen av norra Östersjön och Skärgårdshavet. Meteorologiska institutet varningar också för svår sjögång. På västra Finska viken och norra Östersjön kan den signifikanta våghöjden överstiga fyra meter.