Hoppa till huvudinnehåll

Poststrejken slut

Riksförlikningsman Minna Helle och servicearbetsgivarnas Tuomas Aarto
Riksförlikningsman Minna Helle och servicearbetsgivarnas Tuomas Aarto Riksförlikningsman Minna Helle och servicearbetsgivarnas Tuomas Aarto Bild: Lehtikuva minna helle

Parterna i postkonflikten godkände på måndagen riksförlikningsman Minna Helles medlingsbud. Därmed blir det slut på poststrejken och stödstrejkerna inställs.

Helle kallar lösningen "mycket enkel". Vad gäller löner och arbetsvillkor följer lösningen sysselsättnings- och tillväxtavtalet.

Däremot får arbetsgivaren den flexibilitet man tidigare krävde när det gäller användandet av utomstående arbetskraft, säger Helle.

Tillfredsställande lösning

– Den lösning vi nådde är tillfredsställande. Den är ett steg i rätt rikting för att posten skall kunna förnyas och trygga sin konkurrenskraft i den pågående brytningstiden, kommenterar servicearbetsgivarna Paltas vicevd Tuomas Aarto.

Medlingen pågick i närmare en månad

En del av stödstrejkerna i postkonflikten hann inledas i natt, trots medlingsbudet. Både förbundet för offentligt anställda, JHL, luftfartsunionen IAU och flygvärdinnornas och stewardernas förbund SLSY, inledde stödstrejker.

Medlingen i tvisten om de anställdas arbetsvillkor pågick i nästan en månad. Post- och tidningsutdelningen har påverkats på många håll.

Parterna har varit oense på många punkter, bland annat gällande Postens planerade lönesänkningar och dess behov av att anlita bemanningsföretag

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes