Hoppa till huvudinnehåll

Samarbetsförhandlingar vid HU är slut - parterna oense

Helsingfors universitets huvudbyggnad upplyst på kvällen
Universitetet meddelar om sparplanerna i mitten av januari. Helsingfors universitets huvudbyggnad upplyst på kvällen Bild: Yle/Touko Yrttimaa skymning

Efter nio veckor är samarbetsförhandlingarna vid Helsingfors universitet nu över - utan att parterna har nått en överenskommelse. Arbetsgivaren meddelar om det slutliga sparbeslutet i januari.

Förhandlingarna skulle avslutas redan förra veckan men förhandlarna fortsatte till i måndagen med hopp om en lösning. Men parterna är fortfarande oense.

Processen är slut nu, och den har inte varit lätt.

- Processen är slut nu och den har inte varit lätt, säger huvudförtroendeman Elisa Hyytiäinen vid universitetens och forskningssektorns personalförbund YHL och Personalföreningen vid Helsingfors universitet HYHY.

Hon påpekar att det historiskt sett är fråga om de största samarbetsförhandlingar som någonsin förts vid Helsingfors universitet.

Oense om så gott som allting

Parterna var oense både om behovet av att spara samt om vidden av personalinbesparingarna och tidpunkten för dem. Universitetet drabbas av regeringens sparplaner först 2020, men vill ändå göra personalminskningar redan från år 2016.

Enligt det ursprungliga förslaget skulle personalen vid Helsingfors universitet minska med upp till 1 200 personer.

Man kan ju hoppas att arbetsgivaren överväger våra förslag och att personalminskningen blir mindre.

- Nu får vi se hur stor minskningen blir. Vi har fört fram våra synsätt och tankar till förhandlingsbordet. Man kan ju hoppas att arbetsgivaren överväger våra förslag och att personalminskningen blir mindre än så, säger Hyytiäinen.

Arbetsgivaren har meddelat att man informerar om sparplanerna i mitten av januari.

Läs också