Hoppa till huvudinnehåll

Storm drar in över Finland

Kvinna tar sig över vågbrytare vid Ugnsholmen i Helsingfors
Kvinna tar sig över vågbrytare vid Ugnsholmen i Helsingfors Kvinna tar sig över vågbrytare vid Ugnsholmen i Helsingfors Bild: Lehtikuva ugnsholmen

En kraftig storm närmar sig Finland efter att under natten ha svept över Danmark och södra Sverige med vindar i orkanklass.

Vindstyrkan har uppgått till närmare 40 meter per sekund i västra Danmark. Vid Själlandskusten ska man ha uppmätt en vindstyrka på 45,9 meter per sekund vilket innebär att stormen klassades som en orkan, uppger Svt. Också i södra Sverige uppmättes orkanstyrka.

Över 55 000 var tidigt på måndagsmorgonen utan el i Sverige på grund av stormen, som i Sverige fått namnet Gorm, uppger Svt. Öresundsbron är igen öppen för trafik men vindkänsliga fordon ska inte använda bron, skriver Svt.se.

25 meter per sekund i Hangö

Stormen har bedarrat något under sin färd mot Finland men det råder stormvarning på Västra Finska viken, Norra Östersjön och Skärgårdshavet. På Östra Finska viken, Ålands hav, Bottenhavet och Bottenviken råder varning för hård vind.

I morse uppmättes en vindstyrka på 24,9 meter per sekund på Russarö i Hangö.

Strömavbrott i östra Nyland

Den byiga vinden har lett till flera elavbrott i östnyland. På måndag eftermiddag var bland annat Vessö och Sarfsalö mörklagda.

På Kymmenedalens els distributionsområde i Östnyland var 362 hushåll i Strömfors utan el. Också ett sextiotal hushåll i Pyttis drabbades av elavbrott. Av Borgå energis kunder var hushållen i Kabböle och Isnäs utan elektricitet.

Den hårda vinden väntas hålla i sig under kvällen.

Snö i Österbotten

Österbotten kan få snö, regn eller slask.

På sina håll kan det snöa upp till tio centimeter men snön väntas inte orsaka liknande elavbrott som för en vecka sedan i och med att den är så pass blöt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes