Hoppa till huvudinnehåll

Upptäck Kärlekens olika språk

Två tecknade figurer. En av figurerna är arg.
Två tecknade figurer. En av figurerna är arg. Bild: Sluta Panta sluta panta

Man kan tänka att vi alla mänskor har en ”kärlekstank” inom oss och för att vi skall känna oss älskade så behöver den här kärlekstanken vara fylld. Att känna sig älskad är viktigt för att vi skall må bra. Hur vi uttrycker vår kärlek och hur vi vill ta emot kärlek är något vi kan bli mer medvetna om. Familje- och äktenskapsrådgivare Dr Gary Chapman anser att det finns fem huvudsakliga språk på vilka vi uttrycker vår kärlek. Av dessa fem språk har vi två som är naturligast för oss. Vilka är dina?

Det fem olika kärleksspråken är:

  • Bekräftande ord: Komplimanger och kärleksförklaringar eller ord av uppskattning från den man älskar betyder mycket för många människor.
  • Tid tillsammans: Att tillbringa tid tillsammans; umgås, prata, promenera ihop, det är för många viktigt för att man ska kunna känna sig älskad.
  • Gåvor: För många människor är gåvor viktiga kärleksbevis. Det behöver inte nödvändigtvis vara stora saker men att få en gåva innebär för en del människor ett tydligt tecken på kärlek från givaren
  • Tjänster: Kärleksspråket tjänster handlar om att visa kärlek genom att göra något för andra. Kärleken blir en drivkraft att göra något för den man älskar, laga saker, laga mat, erbjuda skjuts, jobba mer och så vidare.
  • Fysisk beröring: Många människor behöver fysisk beröring för att känna sig älskade. Att kramas, hålla handen och den sexuella kontakten är exempel på språkets uttryck.

Många gånger ger vi av det kärleksspråket som vi själva tycker om, men det är inte säkert att vår partner eller vän tycker om samma språk. Alla har ett individuellt sätt att kommunicera. I t.ex. ett parförhållande kan det hända att ena partens kärlekstank är tom fast den andra visat sin kärlek genom tjänster och bekräftande ord (vilket är hens starkaste kärleksspråk). Men då den andras kärleksspråk är fysisk beröring och tid tillsammans så fylls inte hens kärlekstank. Båda visar sin kärlek och uppskattning men på olika språk så de förstår inte varandra. Detta kan leda till missförstånd och gräl. När vi lär känna vårt eget, vår partners, vänners eller våra familjemedlemmars språk kan vi hjälpa oss själva och våra närmaste att känna sig mer älskade.

Vilket kärleksspråk får din kärlekstank att fyllas? Gå in och gör testet här

PIa-Lena Ilander, Barnavårdsföreningen i Finland r.f.