Hoppa till huvudinnehåll

Åbopolitiker: Skynda långsamt med Åbolands sjukhus

Åbolands sjukhus
I diskussionerna har det framkommit att en flytt av Åbolands sjukhus från Kaskisbacken till en tomt närmare ÅUCS i Åbo är ett alternativ. Åbolands sjukhus Bild: Yle/ Nora Engström åbolands sjukhus

Många beslutsfattare i Åbo anser att det är dags med en andhämtningspaus då det gäller frågan om Åbolands sjukhus framtid. Som största orsak anges att social- och hälsovårdsreformens detaljer inte ännu klarnat.

På måndagen blev det klart att arbetsgruppen som funderat på svenska vårdens framtid inom sjukvårdsdistriktet inte kunde komma fram till konkreta förslag på grund av en för snäv tidtabell. Trots det ska sjukvårdsdistriktets styrelse behandla frågan på sitt möte den 15 december. I diskussionerna har det framkommit att en flytt av Åbolands sjukhus från Kaskisbacken till en tomt närmare ÅUCS i Åbo är ett alternativ.

Redan nu på torsdag ordnas ett informellt möte där biträdanden stadsdirektören i Åbo, Jarkko Virtanen, presenterar en plan för hur Åbolands sjukhus kunde placeras intill läkarhelikopterplattan och enheten för mikrobiologi och genetik vid Kinakvarnsgatan i Åbo. En överenskommelse finns redan med Senatfastigheter om att staden får använda tomten.

Många vill dra i handbromsen

Nu vill ändå många Åbopolitiker dra i handbromsen. SFP:s fullmäktigeledamot Christel von Frenckell-Ramberg säger att tidtabellen från första början varit alldeles för snäv.

- Jag har svårt att förstå varför man brådskar med en enskild fråga. Vi ska först se de stora ramarna och sedan se över den svenska servicen.

Hon får medhåll av stadsstyrelsens ordförande Olli A. Manni (Saml).

- Vi borde vänta med beslut som berör Åbolands sjukhus framtid. Vi vet inte vad social- och hälsovårdsreformen för med sig.

Ärendet har framskridit så snabbt under hösten att det varit svårt att hänga med i svängarna, säger De grönas fullmäktigeledamot Mikaela Sundqvist.

- Jag har inte slagit fast en åsikt om det är nödvändigt för sjukhuset att flytta eller stanna kvar, jag behöver mera information för att göra den bedömningen.

”Koppla inte ihop nivån på vården med en byggnad”

SDP:s Piia Elo, som är ordförande för sjukvårdsdistriktets styrelse, säger att den viktigaste frågan inte är var vården ges.

- Det är viktigare att resurserna används förnuftigt och att alla garanteras en likvärdig vård på sitt eget modersmål.

Svenskspråkiga har utryckt sin oro över att en flytt av Åbolands sjukhus skulle få negativa konsekvenser för den svenska servicen. För en vecka sedan lämnade alla fem åboländska ledamöter i sjukvårdsdistriktets fullmäktige in en motion om att bevara Åbolands sjukhus i sin nuvarande form.

Elo förstår inte varför man vill koppla ihop nivån på den svenska servicen med en byggnad.

- Den svenska aservicen behöver nödvändigtvis inte bli svagare av att man omorganiserar och tänker nytt.

Hon poängterar ändå att hon inte kan bedöma om den svenska vården fungerar bättre på Kaskisbacken eller som en del av ÅUCS i framtiden.

Läs också