Hoppa till huvudinnehåll

Anna-Julia Stråhlmann är Östnylands första lucia

Borgåflickan Anna-Julia Stråhlmann har valts till Östnylands lucia 2015. Tärnor blir Jennie Hagman och Ellen Söderberg, också de från Borgå.

Anna-Julia Stråhlmann berättar att hon skrek då hon först fick beskedet av luciapappa Kent Lang.

– Jag trodde inte riktigt på honom, eftersom han sa ”tyvärr måste du gå hem och städa”. Men sedan fortsatte han ”för du blev lucia”. Då trodde jag att han skojar med mig, säger Anna-Julia.

Hon säger att hon inte vet om hon reagerade tillräckligt häftigt, eftersom hennes kompis som satt bredvid inte märkte någonting till en början.

Östnylands lucia 2015
Östnylands lucia 2015, Anna-Julia Stråhlmann, tillsammans med sina tärnor Jennie Hagman (till vänster) och Ellen Söderberg. Östnylands lucia 2015 Bild: Kristoffer Åberg/KSF Media anna-julia stråhlmann

Berg- och dalbana av känslor

Anna-Julia säger att det känns nervöst att vara lucia, men att hon samtidigt är ivrig och ser fram emot sitt uppdrag.

– Jag hoppas åtminstone på att lära känna Jennie och Ellen bättre. Jag är jätteglad att de får vara med mig. Jag vill också lära mig mycket och träffa människor jag annars inte skulle få träffa.

Hon tror att de kommande två månaderna kommer att vara ganska stressiga.

– Kent har sagt att vi kommer att se mycket sorgliga saker och mycket roliga saker. Det kommer att vara en stor berg- och dalbana av känslor, men jag ser fram emot allt och vill lära mig av det, säger Anna-Julia.

Nominerades av mamma

Det var mamma Ulrica Stråhlmann som nominerade sin dotter Anna-Julia till kandidat i valet av Östnylands lucia 2015.

Redan i fjol tog luciapappa Kent kontakt med Ulrica för att fråga om någon av hennes döttrar kunde tänka sig att ställa upp i valet, eftersom så få kandidater hade nominerats.

– Hon var knappt femton då, men jag svarade att kanske nästa år. Han kom ihåg mitt löfte, och i år frågade jag Anna-Julia om hon vill vara med. Det ville hon gärna, säger Ulrica.

Östnylands lucia 2015 med familj
Familjen Stråhlmann uppvaktades i söndags. Närmast bakom lucia står mamma Ulrica "Ulli" Stråhlmann, pappa Karl-Johan "Kamu" Stråhlmann, lillasyster Elin Stråhlmann, Rudolf Stråhlmann och längst bak Felix Stråhlmann. Östnylands lucia 2015 med familj Bild: Kristoffer Åberg/KSF Media anna-julia stråhlmann

Skojfrisk lucia

Ulrica är märkbart glad för sin dotters skull.

– Hon övernattade hos en kompis och skojade med mig per telefon. Hon sa att Kent hade ringt och sagt att hon inte blev lucia, men kanske tärna, berättar Ulrica.

– Jag sa att det är ju bra, och då svarade hon ”nå nej, jag blev nog lucia”. Hon lyckades ändå hålla masken.

Chokladtårta
Den traditionella luciatårtan. Chokladtårta Bild: Kristoffer Åberg/KSF Media östnylands lucia 2015

Utåtriktad och kavat

Vad är det då som gör Anna-Julia till en bra lucia? Ulrica beskriver sin dotter som utåtriktad, glad och kavat.

– Hon har energi och får saker och ting gjorda. Hon är snäll och tänker alltid gott om alla. Därför brukar hon inte tycka om att folk talar illa om andra.

Dessutom älskar Anna-Julia att sjunga.

– Det är jätteroligt att luciatrion får sångundervisning av ett proffs. Jag tror det är en jättebra sak för Anna-Julia, säger mamma Ulrica.

Östnylands lucia 2015
Anna-Julia Stråhlmann skär första biten från tårtan. Östnylands lucia 2015 Bild: Kristoffer Åberg/KSF Media anna-julia stråhlmann

Viktigt med mat och sömn

Hon tror att hennes dotter kommer att klara av luciauppdraget fint, fastän det alltid finns en liten risk för förkylning.

– Men det kan man inte göra något åt. Jag har sagt åt henne att det gäller att äta och sova ordentligt.

Däremot har Anna-Julia en lite lättare period på gång i skolan, så det borde inte bli några problem att hinna med alla besök lucia ska göra runt om i bygden.

Östnylands lucia 2015
Anna-Julia Stråhlmann med tärnorna Jennie Hagman och Ellen Söderberg, hemma hos familjen Stråhlmann i gamla stan i Borgå. Östnylands lucia 2015 Bild: Kristoffer Åberg/KSF Media anna-julia stråhlmann

Lucia hör till traditionerna

Luciatraditionen har alltid funnits med på ett hörn hemma hos familjen Stråhlmann. Ulrica berättar att familjen bodde i Esbo innan de flyttade till Borgå för ungefär tolv år sedan.

Då barnen var små hörde det till att åka till Helsingfors domkyrka för att se Finlands lucia krönas.

– De har också lussat själva och sytt luciaklänningar tillsammans med sin farmor, berättar Ulrica Stråhlmann.

Anna-Julia Stråhlmann kröns på gamla rådhustorget i Borgå söndagen den 13 december.

Artikeln har uppdaterats den 1.12 klockan 10:55 med en kommentar av Anna-Julia Stråhlmann.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland