Hoppa till huvudinnehåll

Finns julgubben, finns Gud?

Sebastian Bergholm
Sebastian Bergholm Bild: Yle sebastian bergholm

Nyheten om att predikanten i Maxmo avslöjat att julgubben inte existerar påminde mig om mitt första år som filosofistuderande.

Vi satt och funderade på utsagor som ”finns Gud”, ”finns jultomten” och andra användningar av begreppet ”finns”.

Det verkade som om ordet betydde olika saker i olika sammanhang och det var ungefär dit professorn Lars Hertzberg ville komma. Filosofin i Åbo byggde på Ludwig Wittgensteinsk språkfilosofi där man genom att se på sammanhangen som ord förekommer i får syn på deras mening, vad de betyder.

Så vad betyder det att säga att jultomten inte finns? Predikanten knöt det till en fråga om vad familjer har råd med.

Då man tror på tomten så förefaller orsakssambandet vara följande: man önskar sig något och tomten hämtar/garanterar det. Med en massa reservationer vad gäller uppfyllandet av önskemålen, det vet alla barn. Ingen får allt man önskar sig.

Om man får veta att tomten, som en övermänsklig varelse, inte existerar, att det är någon hyrd tomte som delar ut presenter som någon måste ha köpt – ja den vetskapen kan inte förverkliga den ickekommersialisering av julen som predikanten önskade.

Läget borde ju vara följande: man vet att jultomten inte finns, men man vet samtidigt att man trots det hittills fått en viss mängd presenter.

Det betyder att man i fortsättningen också kan göra anspråk på samma mängd presenter. Det finns ingen orsak att presentströmmen skulle upphöra i och med vetskapen om julgubbens icke-vara.

Föräldrar kanske ljuger om julgubben för att barn skall vara glada. Det betyder att ett barns glädje är något som motiverar handlingen. Om föräldern nu skulle låta bli att ge barnet presenter skulle barnet bli ledset.

Föräldern skulle göra våld på det värde av glädje som dittills motiverat henne.

Om föräldern skulle minska på julklapparna kunde barnet, med rätta, hävda att julklapparna dittills getts för att värna om ”julgubbens idé”.

Det är svårt att se på vilket sätt den här idén i sig skulle vara en drivkraft för föräldrar i en hel kultur.

Kyrkan arbetar naturligtvis med frågor om mening och erbjuder ur sitt perspektiv ett bättre meningsbegrepp än det som konsumtion kan ge en människa.

Det är olyckligt att de inte såg att de i julgubbsinstitutionen, trots allt, kunde upprätthålla och motivera ett samband mellan goda handlingar och belöning.

Vetskapen om att presenterna i princip ges utan att barn behöver anstränga sig kan leda till mera självcentrerat beteende.

Å andra sidan, fursten i Fjodor Dostojevskijs ”Idioten” sade att sanningen skall befria oss. I och med vetskapen om att julgubben inte finns så faller också möjligheten att barn beter sig bra på felaktiga grunder bort.

Sanningen öppnar möjligheten för verklig godhet, för det goda för sin egen skull.

Dit hör kanske att ge en present åt den man älskar, ett par gånger om året i alla fall.

 • Fyra misstänkta terrorister sköts ihjäl i natt söder om Barcelona

  De ihjälskjutna planerade terrordåd i staden Cambrils.

  Spansk polis säger sig ha dödat fyra misstänkta terrorister i ett tillslag i staden Cambrils, omkring 100 kilometer söder om Barcelona. De ihjälskjutna planerade eller utförde ett liknande terrordåd som i Barcelona enligt spanska medier men uppgifterna har inte ännu bekräftats

 • Djupsund: Regeringens sammansättning är pinsam

  Nytt alternativ fick minimalt stöd i partimätning.

  Torsdagens partimätning gav ett minimalt stöd för den sannfinländska utbrytargruppen Nytt alternativ - 1,6 procent. Det är direkt pinsamt att en tredjedel av regeringen består av ministrar från den här gruppen, säger professorn i statsvetenskap vid ÅA, Göran Djupsund.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Doppa penseln och gå på Konstrunda i Ekenäs

  Larson Österberg deltar i Konstrundan i Ekenäs.

  Bildkonstnären Larson Österberg tycker att konst ska upplevas med magen och uppskattar konstruktiv kritik. Han öppnar sin ateljé i Ekenäs under veckoslutet 19-20.8

 • Beyoncé- och rapyoga är den nya trenden

  Katja-Maria Taavitsainen drar Beyoncé och rapyoga.

  Dagens människor har ofta bråttom och skulle behöva komma i kontakt med sina kroppar, säger artisten och danskoreografen Katja-Maria "Katti Meu" Taavitsainen. Hon har skapat en yogaform som kan vara lösningen på de här, nämligen Beyoncé- och rapyoga där populärkultur och österländsk andlighet kombineras.

 • Daniel Craig fortsätter som James Bond

  Blir också skådespelarens sista i rollen som 007.

  Efter månader av spekulationer och rykten bekräftar nu skådespelaren Daniel Craig att han återkommer en sista gång i rollen som den brittiska agenten 007.

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Tysk barnfilm ska locka turister till Karleby

  Filmen "Matti und Sami" ska ge staden synlighet.

  I Karleby pågår som bäst inspelningen av den tyska barnfilmen "Matti und Sami". Från stadens håll hoppas man att projektet och den synlighet det ger ska locka turister.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

 • Varken havet eller Gud går att tämja

  Rebecka Stråhlman är aktuell med skivan Ut mot ett hav.

  Man kan dra en hel del paralleller mellan Gud och havet, säger Rebecka Stråhlman som är aktuell med en ny skiva. På havet och med Gud känner hon sig fri och trygg.