Hoppa till huvudinnehåll

Koivunen: Problematiskt om ministerier styr information enligt politiska intressen

anu koivunen i obs debatt
anu koivunen i obs debatt Bild: Mattias Fagerholm/Yle Anu Koivunen

Det är problematiskt om ministerier producerar information för att stöda regeringens planer i stället för att ge neutral och opartisk information, säger medieforskaren Anu Koivunen. I måndags välkomnade hon finansminister Alexander Stubbs (Saml) ursäkt för att han farit fram med osanning under riksdagens frågetimme då han sade att myndighetsutlåtanden till största delen varit positiva till ett planerat förvaltarregister för aktier.

Koivunen påpekar i en intervju för Aktuellt 17 att det ingalunda är någon engångsföreteelse att Stubb säger något som inte stämmer.

- Alexander Stubb har flera gånger den här hösten kommit med påståenden som är felaktiga. Journalisterna har förtjänstfullt påpekat det, men hittills har Stubb glidit undan och inte tagit kritiken på allvar. Det är allvarligt om en minister återkommande och i ganska tvärsäker stil kommer med felaktiga uppgifter. Jag tycker det lät annorlunda idag (på måndagen). Stubb har fattat nu att det här är en stor fråga och som måste hanteras ordentligt.

Enligt Anu Koivunen kan det finnas flera orsaker till Stubbs felaktiga utlåtanden.

- Det är djupt olyckligt. Det kan handla om att Stubb har haft felaktig information, att han minns fel eller att han har bristande sakkunskap då han i olika intervjuer och förra veckan inför riksdagen har sagt fel. Enligt min tolkning finns det fog för oppositionens kritik och det är bra att det här utreds.

Oppositionen har krävt att riksdagen röstar om Stubbs förtroende. Har du förståelse för det kravet?

- Absolut, om man jämför med tidigare fall då en ministers utsägelser har granskats så är det här helt jämförbart.

Det har kommit fram att Finansministeriet har använt lite ovanliga metoder när det gäller insynen i arbetet kring förvaltarregistret. Man har bland annat tonat ner nackdelarna när man har informerat om saken och dessutom har man försökt handplocka de journalister som rapporterar om saken. I och med skandalen kring Stubb var han snabb med att kritisera finansministeriet, sitt eget ministerium, och arbetsmetoderna där. Varför gjorde han så?

Hans agerande i lördags i intervjun i Yles Morgonettan och blogginlägget där hans bortförklaring med hänvisning till ministeriet var inte särskilt lyckade. Det förstärkte inte hans case på något sätt att han försökte antyda att ansvaret ligger hos sådana vars arbete han själv är ansvarig för.

Anu Koivunen säger att diskussionen just nu handlar om flera olika saker.

- Det är viktigt att inse att det vi diskuterar med fallet Stubb just nu handlar dels om hans ministerskap och politiska förtroende, dels om den politiska sakfrågan som är mycket kontroversiell. Det finns också den principiella frågan om hur ett ministerium informerar, hur mycket som är information och hur mycket som är PR. Ska ministerier och tjänstemän delta i politiska kampanjer för en viss vinkling och inramning av frågeställningen så att de gör kampanj för regeringens politik i en tvistefråga? Vad är ministeriets roll i det här agerandet? Det är den stora principiella frågan som är större än fallet Stubb.

Frågan om ministeriernas opartiskhet är enligt Anu Koivunen en mera allmän fråga, som inte bara gäller förvaltarregister.

- Många ministerier har anställt en massa pr-konsulter och kommunikationsfolk, delvis politiska utnämningar, delvis tjänstemän som deltar i det här arbetet. Det kanske är bra att det blir en större diskussion om vad vi kan vänta oss av ministerier när de ska leverera i princip opartisk och neutral information och inte bara den information som olika partier vill föra in.

Påverkas Alexander Stubbs ställning av det här?

- Det är svårt att skilja på vilken del av kritiken som handlar om allmän kritik mot regeringen, vad som handlar om Alexander Stubb som finansminister och vilken del om finansministeriets lagförslag och lagberedning och vilken information som har getts till olika journalister. Här finns så många frågor sammanblandade att jag tycker att det är för tidigt att dra slutsatser.

Anu Koivunen anser att Stubb nu har orsak att fundera på var det gick snett.

- Jag tror att Stubb borde fundera på sin stab och medarbetare. Den fråga som ju väcks här är: Finns det tillräcklig substans och kompetens och visdom att hantera sådana här situationer att undvika felsägelser i framtiden?

Anu Koivunen intervjuades i radioprogrammet Aktuellt 17.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes