Hoppa till huvudinnehåll

Kreativt pyssel till jul

En ritad jultomte i gammaldags stil
En ritad jultomte i gammaldags stil tovad tomteluva

Visst är det roligt att skapa, att knåpa ihop något med sina egna händer. Till julen passar det bra med pyssel som till exempel att gjuta sina egna ljus, göra en personlig julkalender åt någon eller att tova en fin tomteluva.

Har du sparat på gamla ljusstumpar? Dem kan du nämligen använda om du vill gjuta nya ljus. Att göra nytt av gammalt är smart och trevligt så varför inte spara stearinrester i stället för att slänga bort? Här i klippet får du se hur man gjuter randiga ljus av gamla ljusstupar. Noggranna instruktioner för hur det hela går till hittar du i den här artikeln.

En julkalender gör du enkelt av gamla omaka sockor och vantar som du fyller med skojiga små saker. I stället för sockor och vantar kan du också hitta på något annat som kan fungera som små påsar. Numrera dem från 1-24 och häng upp dem på ett snöre. Julkalendern blir garanterat personlig då du kan fylla påsarna med vad du vill. Det kan vara allt från dikter eller teckningar till småprylar och biobiljetter. Ge julkalendern åt t.ex. ett syskon eller en god vän.

Eget omslagspapper till julklapparna kan man göra av gamla tapeter, tidningar eller tygbitar. Vill man vara extra pysslig av sig kan man trycka egna motiv med hemgjorda stämplar och färg. Stämplarna kan göras av olika frukter och grönsaker.

En riktigt varm tomteluva i gammaldags stil kan du tova själv av ull. Det är inte svårt, för tovningen behöver du bara varmt vatten, tallsåpa och en mall i plast. Noggrannare instruktioner kan du läsa i den här artikeln.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

  Lena Gillberg

  Trädgårdsexpert
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö