Hoppa till huvudinnehåll

Kummolas förslag: Nordisk ishockeyliga

Ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola.
Ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola. Bild: Lehtikuva ishockeyförbundet

I en längre intervju med Yle Puhe tycker den avgående ordföranden för ishockeyförbundet, Kalervo Kummola, till om mycket inom finländsk ishockey. Bland annat om den nuvarande serieformen.

- Jag tror inte att ligan med sexton lag är någon slutlig form. Nu kommer vi säkert att blicka utomlands, CHL är ett försök. Skulle det vara dags för en proffsliga i Västeuropa? Eller borde vi grunda en nordisk liga tillsammans med de andra nordiska länderna? Om det till exempel skulle fara fyra lag från oss till en sådan liga, skulle vi fortfarande ha en fungerande inhemsk liga, säger Kummola till Yle Puhe.

Kummola talar också om det relativt ansträngda ekonomiska läget inom den finländska ishockeyn. Främst syftar han på krisklubben Esbo Blues.

- Man måste komma ihåg att det alltid funnits klubbar som mått dåligt. Man har också alltid rest sig från botten av diket. Klubbar som klarar sig dåligt förlorar förstås åskådare, men det hänger inte alltid på en sak. Man kan ha dålig tur, men oftast beror det på inkompetent ledarskap, säger Kummola.

Om Blues säger han så här:

- Esbo har alltid varit en svår kommun. Till exempel kommer den största delen av HIFK:s åskådare från Esbo. Jag tror ändå att Blues klarar sig.

Agenterna får sig en känga

Kummola menar att agenterna inom ishockeyn gör att unga spelare tar klivet över till Nordamerika för tidigt och att det skadar både spelarna och den inhemska ligan.

- Det skulle behövas lite attitydfostran bland agenterna. Den löns inte att ge sig av som jätteung. Man uppnår oftast bättre resultat om man är 2-3 år i ligan innan man åker till NHL, säger han till Yle Puhe.

Kummola fungerar som ordförande fram till den 6 januari. Då tar Harri Nummela över.

Läs också