Hoppa till huvudinnehåll

Nu är BUU-klubbens webbjulkalender ute – också som app för pekplatta

Bild på Buu-klubbens julkalender 2015.
Tågspelet är gratis. Det innehåller ingen reklam och inga köp inom appen. Bild på Buu-klubbens julkalender 2015. buu-klubbens julkalender 2015

Nu kan man spela Tågspelet, BUU-klubbens webbjulkalender 2015, på buu.yle.fi/jul15. I år finns spelet också som applikation för Ios- och Android-pekplattor.

Har du ett barn som älskar tåg?

Då är årets julkalender något att jubla över! I år fokuserar nämligen BUU-klubbens julkalender på webben och i appen på ett enda tema, tåget. Spelet går ut på att barnet får bygga tågbana själv och sedan också köra tåget. Varje dag i december får barnet också ett uppdrag, där det gäller att transportera olika passagerare till en viss station genom att bygga tågräls.

Orsaken till att webbjulkalendern i år för första gången också finns som app är att man vill bjuda pekplatteanvändarna på en bättre spelupplevelse.

– Vi har bättre kontroll över hur spelet fungerar i pekplattor om vi publicerar en nedladdningsbar app. Dessutom slipper barnen som spelar webbläsarens adressfält och balkar, säger Pia Manns, konceptutvecklare på Svenska Yle med ansvar för BUU-klubbens webbtjänster.

Då det gäller just barn har appen fler fördelar. Den är lättare att starta upp och risken för att barnet av misstag klickar sig vidare till annat innehåll minskar. Efter att appen laddats ned kan barnet spela tågspelet utan uppkoppling, till exempel i bilen.

– För oss är det också ett sätt att testa om webbjulkalendern tack vare appen nu når en ännu större barnpublik, säger Manns.

Fungerar på pekplatta och dator

Svenska Yle har tidigare gett ut flera appar för barn, till exempel Yle Barnens Arena, BUU-klubben och Nottäppan. Alla finns för Ios- och Androidapparater.

Orsaken till att just dessa operativsystem prioriteras i apputvecklingen är att statistiken visar att Ios- och Androidapparaterna dominerar stort hos Svenska Yles publik på webben.

– Bara fem procent av besöken kommer från Windowstelefoner och -pekplattor, och vi har i dagsläget inte resurser att skapa en applikation för julkalendern för så många olika operativsystem, säger Svenska Yles webbchef Mattias Erkkilä.

Tågspelet-appen kan användas med pekplatta, eftersom spelet inte fungerar på smarttelefonernas små skärmar. Här kan du ladda ned Tågspelet för Androidapparater. Här hittar du Tågspelet för Ipad.

Den som vill spela med sin dator kan besöka buu.yle.fi och spela på samma sätt som tidigare år.

Pojke testar ett av julkalendersspelen under BUU-dagen 2015
Här testas spelet under BUU-dagen i Helsingfors i november. Pojke testar ett av julkalendersspelen under BUU-dagen 2015 Bild: Yle/Frida Lönnroos buu-spel

Barn i alla åldrar

Spelen har kodats av spelutvecklaren Eemeli Kelokorpi på Svenska Yle. Bilderna har ritats av grafikern Johanna Sjöström.

Tågspelet är framför allt avsett för barn under skolåldern, men uppdragen passar också för äldre barn.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Könsneutral docka utmanar Barbie - allt fler föräldrar vill uppmuntra sina barn till normbrytande lekar

  Normerna börjar luckas upp, säger forskardoktor Anna Moring.

  Utbudet av könsneutrala leksaker ökar. I dag finns det ett brett urval barnböcker där huvudpersonerna inte följer en binär könsfördelning. Nu har också en ny könsneutral docka lanserats, med mer realistiska kroppsformer än Barbie, och med olika könsuttryck. Det viktigaste är att låta barn leka hur de vill, säger forskardoktor Anna Moring.

 • Efter #metoo - nu tar också BUU-klubben upp kroppsmedvetenhet för barn

  "Viktigt att tidigt tala om psykisk och fysisk integritet."

  Ska det överhuvudtaget gå att ändra på mönster och attityder måste man börja med barnen. Så resonerar Svenska Yles barnredaktion som nu lyfter fram frågor kring den egna kroppen, fysisk närhet och gränser. Vi ger också föräldrar verktyg att tala om de här frågorna, skriver Malin Olkkola, som är en av BUU-klubbens programledare.

 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Åtta digitala färdigheter du ska lära dina barn

  Åtta tips för smartare och säkrare medieanvändning.

  Medievärlden svämmar över av material och det är svårt nog att följa med i sitt eget flöde för att inte tala om att ha koll på sina barns flöden. Här får du åtta råd på färdigheter det är bra att du lär dina barn.

 • Djur i tv-studion - så här kan det gå!

  Det krävs kreativitet då man regisserar spindlar och hästar.

  Det är roligt att ha djur med i barnprogram på tv. Men det krävs en hel del kreativitet då man regisserar djur som spindlar eller hästar. Nu vill vi som gör barnprogram på Svenska Yle dela de bästa berättelserna med er.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens nya app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

Nyligen publicerat - Barn

 • Kom och se MGP-showen live på genrepet!

  Upplev MGP-showen på plats i Yles tv-studio på lördag 6.10.

  Upplev MGP-showen på plats i Yles tv-studio i Helsingfors. Genrepet visas på dagen kl. 13-16 och är identiskt med direktsända tv-finalen på kvällen.

 • MGP 2018: Edith

  Edith Nyroos är finalist i MGP 2018.

  Edith Nyroos är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Moski och Zingo

  Moski och Zingo gillar att dansa!

  Moski och Zingo, som består av Moa Wulff och Signe Rönnlund, är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Milou

  Milou Sederlöf är finalist i MGP 2018.

  Milou Sederlöf är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tyra

  Tyra Wingren är finalist i MGP 2018.

  Tyra Wingren är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Tinja

  Tinja Höglund är finalist i MGP 2018.

  Tinja Höglund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Sofie

  Sofie Jansson är finalist i MGP 2018.

  Sofie Jansson är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: ITS 3

  ITS 3 har varit vänner sedan dagis.

  ITS 3 som består av Samira Kanji, Tilda Nevaste och Isabel Ström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Distance Girls

  Distance Girls skrev sin låt på distans.

  Distance Girls som består av Mie Frostdahl, Moa Gripenberg och Felicia Sundström är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Alva

  Alva Eklund är finalist i MGP 2018.

  Alva Eklund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • MGP 2018: Alina

  Alina Reinikainen är finalist i MGP 2018.

  Alina Reinikainen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 6 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.