Hoppa till huvudinnehåll

Nu är BUU-klubbens webbjulkalender ute – också som app för pekplatta

Bild på Buu-klubbens julkalender 2015.
Tågspelet är gratis. Det innehåller ingen reklam och inga köp inom appen. Bild på Buu-klubbens julkalender 2015. buu-klubbens julkalender 2015

Nu kan man spela Tågspelet, BUU-klubbens webbjulkalender 2015, på buu.yle.fi/jul15. I år finns spelet också som applikation för Ios- och Android-pekplattor.

Har du ett barn som älskar tåg?

Då är årets julkalender något att jubla över! I år fokuserar nämligen BUU-klubbens julkalender på webben och i appen på ett enda tema, tåget. Spelet går ut på att barnet får bygga tågbana själv och sedan också köra tåget. Varje dag i december får barnet också ett uppdrag, där det gäller att transportera olika passagerare till en viss station genom att bygga tågräls.

Orsaken till att webbjulkalendern i år för första gången också finns som app är att man vill bjuda pekplatteanvändarna på en bättre spelupplevelse.

– Vi har bättre kontroll över hur spelet fungerar i pekplattor om vi publicerar en nedladdningsbar app. Dessutom slipper barnen som spelar webbläsarens adressfält och balkar, säger Pia Manns, konceptutvecklare på Svenska Yle med ansvar för BUU-klubbens webbtjänster.

Då det gäller just barn har appen fler fördelar. Den är lättare att starta upp och risken för att barnet av misstag klickar sig vidare till annat innehåll minskar. Efter att appen laddats ned kan barnet spela tågspelet utan uppkoppling, till exempel i bilen.

– För oss är det också ett sätt att testa om webbjulkalendern tack vare appen nu når en ännu större barnpublik, säger Manns.

Fungerar på pekplatta och dator

Svenska Yle har tidigare gett ut flera appar för barn, till exempel Yle Barnens Arena, BUU-klubben och Nottäppan. Alla finns för Ios- och Androidapparater.

Orsaken till att just dessa operativsystem prioriteras i apputvecklingen är att statistiken visar att Ios- och Androidapparaterna dominerar stort hos Svenska Yles publik på webben.

– Bara fem procent av besöken kommer från Windowstelefoner och -pekplattor, och vi har i dagsläget inte resurser att skapa en applikation för julkalendern för så många olika operativsystem, säger Svenska Yles webbchef Mattias Erkkilä.

Tågspelet-appen kan användas med pekplatta, eftersom spelet inte fungerar på smarttelefonernas små skärmar. Här kan du ladda ned Tågspelet för Androidapparater. Här hittar du Tågspelet för Ipad.

Den som vill spela med sin dator kan besöka buu.yle.fi och spela på samma sätt som tidigare år.

Pojke testar ett av julkalendersspelen under BUU-dagen 2015
Här testas spelet under BUU-dagen i Helsingfors i november. Pojke testar ett av julkalendersspelen under BUU-dagen 2015 Bild: Yle/Frida Lönnroos buu-spel

Barn i alla åldrar

Spelen har kodats av spelutvecklaren Eemeli Kelokorpi på Svenska Yle. Bilderna har ritats av grafikern Johanna Sjöström.

Tågspelet är framför allt avsett för barn under skolåldern, men uppdragen passar också för äldre barn.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • BUU-appen: en lekplats att utforska i egen takt

  Vad är BUU-appen? Vad kan man göra där? Svaren finns här!

  BUU-klubbens app får ett nytt juligt utseende och ett minispel med jultema. Appeninnehåller inget material som inte är lämpligt för barn och materialet är underhållande, säger appens kodare Dan Huiko.

 • Vi ger ut 24 helt nya finlandssvenska sagor - här hittar du dem!

  Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på äventyr.

  I sagorna följer vi med Älgen Emil, Bubba Kanin och Fiskmåsen Tova på deras äventyr på Klövholmen ute i skärgården. Äventyren läses upp av Oskar Pöysti och hittas bakom luckorna i BUU-klubbens julkalender på Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Många julkalendrar i år – alla hittar en favorit

  På Svenska Yle finns ett brett utbud av julkalendrar i år.

  Ett brett utbud av julkalendrar finns på Svenska Yle i år. Förutom BUU-klubbens julkalender i Korvatunturis bibliotek som sänds varje dag från och med 1 december kan man se andra julkalendrar, bland annat Barna Hedenhös uppfinner julen.

 • Finland 100 år ur barnperspektiv

  Visst kan man berätta om historia för småbarn!

  Visst kan man berätta om historia för småbarn! Låt barnen följa med Oskar Pöysti och lära sig vad som hände när Finland blev självständigt.

 • Bärtils bokklubb: BUUs boktips

  Här är listan på böckerna i Bärtils bokklubb under våren.

  BUU-klubbsledarna tipsar om böcker att läsa tillsammans och titta i. Här är listan på de bilderböcker som under våren syns i BUU-klubben inom ramen för läskampanjen Bärtils bokklubb.

 • Hjälp familjer via luciainsamlingen

  Tongåvan är med i luciainsamlingen.

  Tongåvan är med i luciainsamlingen också i år. Insamlingsmedlen går till att hjälpa utsatta familjer. Det kan handla om arbetslöshet, sjukdom eller bristande nätverk som som gör vardagen svår.

 • Barn i 100 år

  Dramaserie om barn i Finland under 100 år.

  En dramaserie om barn i Finland under100 år av självständighet.

 • Sluta aldrig att tala om mobbning

  Barnens egna berättelser om hur de upplevt mobbning.

  Under hösten bad Hajbo barn skicka in sina berättelser om hur de upplevt mobbning. Förvånansvärt många barn tog kontakt och berättade att de blivit mobbade och utfrysta. Många var också villiga att dela med sig av sin mobbningshistoria.

 • Hajbo vill engagera 8–13-åringarna

  Producenten Sandra Wikstrand vill skapa en dialog.

  – Vi vill skapa en dialog och vara en källa till inspiration i 8-13-åringarnas vardag, och därför jobbar vi webben och nätet först, säger producenten för Hajbo Sandra Wikstrand på Svenska Yle.

 • Kocka på

  Matglädje för småbarn

  Här får du många roliga tips på vad man kan kocka tillsammans med barn.

 • Glada lekstunder med BUU-klubbens app

  BUU-klubbens nya app finns att ladda ner.

  En fantasifull och lite knasig, men samtidigt trygg och bekant BUU-värld. Spelaren har sällskap av figurer ur BUU-klubben, som t.ex. BUU-stämpeln, Bärtil och Isa Gris och karaktärerna från Hittehatt. Det finns en massa att upptäcka - det mesta i världen går att dutta på och interagera med. Det finns också en uppsättning minispel för barn som hellre vill spela med mera uttalad målsättning.

 • 20 år med BUU-klubben

  BUU-klubben fyller 20, får sin trettionde programledare.

  Under sina tjugo år har BUU-klubben utvecklats till en central svenskspråkig platform för barn i Finland. BUU-klubben stärker barnens identitet och lotsar dem både in i vardagens mysterier och ut i världen.

Nyligen publicerat - Barn