Hoppa till huvudinnehåll

Nu är BUU-klubbens webbjulkalender ute – också som app för pekplatta

Bild på Buu-klubbens julkalender 2015.
Tågspelet är gratis. Det innehåller ingen reklam och inga köp inom appen. Bild på Buu-klubbens julkalender 2015. buu-klubbens julkalender 2015

Nu kan man spela Tågspelet, BUU-klubbens webbjulkalender 2015, på buu.yle.fi/jul15. I år finns spelet också som applikation för Ios- och Android-pekplattor.

Har du ett barn som älskar tåg?

Då är årets julkalender något att jubla över! I år fokuserar nämligen BUU-klubbens julkalender på webben och i appen på ett enda tema, tåget. Spelet går ut på att barnet får bygga tågbana själv och sedan också köra tåget. Varje dag i december får barnet också ett uppdrag, där det gäller att transportera olika passagerare till en viss station genom att bygga tågräls.

Orsaken till att webbjulkalendern i år för första gången också finns som app är att man vill bjuda pekplatteanvändarna på en bättre spelupplevelse.

– Vi har bättre kontroll över hur spelet fungerar i pekplattor om vi publicerar en nedladdningsbar app. Dessutom slipper barnen som spelar webbläsarens adressfält och balkar, säger Pia Manns, konceptutvecklare på Svenska Yle med ansvar för BUU-klubbens webbtjänster.

Då det gäller just barn har appen fler fördelar. Den är lättare att starta upp och risken för att barnet av misstag klickar sig vidare till annat innehåll minskar. Efter att appen laddats ned kan barnet spela tågspelet utan uppkoppling, till exempel i bilen.

– För oss är det också ett sätt att testa om webbjulkalendern tack vare appen nu når en ännu större barnpublik, säger Manns.

Fungerar på pekplatta och dator

Svenska Yle har tidigare gett ut flera appar för barn, till exempel Yle Barnens Arena, BUU-klubben och Nottäppan. Alla finns för Ios- och Androidapparater.

Orsaken till att just dessa operativsystem prioriteras i apputvecklingen är att statistiken visar att Ios- och Androidapparaterna dominerar stort hos Svenska Yles publik på webben.

– Bara fem procent av besöken kommer från Windowstelefoner och -pekplattor, och vi har i dagsläget inte resurser att skapa en applikation för julkalendern för så många olika operativsystem, säger Svenska Yles webbchef Mattias Erkkilä.

Tågspelet-appen kan användas med pekplatta, eftersom spelet inte fungerar på smarttelefonernas små skärmar. Här kan du ladda ned Tågspelet för Androidapparater. Här hittar du Tågspelet för Ipad.

Den som vill spela med sin dator kan besöka buu.yle.fi och spela på samma sätt som tidigare år.

Pojke testar ett av julkalendersspelen under BUU-dagen 2015
Här testas spelet under BUU-dagen i Helsingfors i november. Pojke testar ett av julkalendersspelen under BUU-dagen 2015 Bild: Yle/Frida Lönnroos buu-spel

Barn i alla åldrar

Spelen har kodats av spelutvecklaren Eemeli Kelokorpi på Svenska Yle. Bilderna har ritats av grafikern Johanna Sjöström.

Tågspelet är framför allt avsett för barn under skolåldern, men uppdragen passar också för äldre barn.

 • Ny flyglinje mellan Vasa och Helsingfors startar i höst

  Den nya linjen kommer att gå två gånger i veckan.

  Den nya linjen mellan Vasa och Helsingfors kommer att gå två gånger i veckan och trafikeras av flygbolaget Norwegian. Det har en stor betydelse för Vasaregionen, säger Peter Källberg, projektchef på Vasaregionens utveckling Vasek.

 • Japans kronprinspar besöker Fiskars

  Paret ska ta del av den finska hälsovården och kulturen.

  Det japanska kronprinsparet är i Finland den 2-5 juli och träffar president Sauli Niinistö och Jenni Haukio på Gullranda i Nådendal den 3 juli. De åker även till Fiskars under sitt Finlandsbesök.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Vilda 5 år, unik och finlandssvensk

  Hon är huvudkaraktär i en ny serie som ingår i BUU-klubben.

  Ingen annan erbjuder finlandssvenska tv-serier där finlandssvenska småbarn känner igen sig och hör sitt eget språk. Därför visar BUU-klubben just nu två helt nya sådana: Vilda och Tandfen.

 • Dansarna för MGP 2019

  Dansarna har valts ut för MGP 2019.

  De tio dansarna har valts ut för MGP 2019. Dansarna kommer att uppträda tillsammans med finalisterna under den direktsända finalen den 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

Nyligen publicerat - Barn

 • Milla: Finalist i MGP 2019

  Milla Pirjetä är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Milla Pirjetä är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Isabel: Finalist i MGP 2019

  Isabel Rautamo är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Isabel Rautamo är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Ida: Finalist i MGP 2019

  Ida Mansikka är en av finalisterna i Melodi Grand Prix 2019.

  10-åriga Helsingforsbon Ida Mansikka är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Dansarna för MGP 2019

  Dansarna har valts ut för MGP 2019.

  De tio dansarna har valts ut för MGP 2019. Dansarna kommer att uppträda tillsammans med finalisterna under den direktsända finalen den 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • No Wifi: Finalist i MGP 2019

  Melvin Nordman och Oliver Svarvar finalist i MGP 2019.

  Duon No Wifi, som består av 12-åriga Melvin Nordman och 11-åriga Oliver Svarvar från Närpes, är en av finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Ollie: Finalist i MGP 2019

  Oliver "Ollie" Takanen är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Oliver "Ollie" Takanen är 13 år och bor i Karleby. Han är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • Siri: Finalist i MGP 2019

  Siri Norrgård är finalist i Melodi Grand Prix 2019.

  Siri Norrgård är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.

 • The L.A.W.: Finalist i MGP 2019

  Loke, Alvar och Wilson är en av finalisterna i MGP 2019.

  Trion The L.A.W., som består av Loke Wikström, Alvar Svartsjö och Wilson Harkke är en av de tio utvalda finalisterna som får stå på scenen i årets MGP-final som sänds den 5 oktober 2019 i Yle Fem och på Yle Arenan.