Hoppa till huvudinnehåll

Nu är BUU-klubbens webbjulkalender ute – också som app för pekplatta

Bild på Buu-klubbens julkalender 2015.
Tågspelet är gratis. Det innehåller ingen reklam och inga köp inom appen. Bild på Buu-klubbens julkalender 2015. buu-klubbens julkalender 2015

Nu kan man spela Tågspelet, BUU-klubbens webbjulkalender 2015, på buu.yle.fi/jul15. I år finns spelet också som applikation för Ios- och Android-pekplattor.

Har du ett barn som älskar tåg?

Då är årets julkalender något att jubla över! I år fokuserar nämligen BUU-klubbens julkalender på webben och i appen på ett enda tema, tåget. Spelet går ut på att barnet får bygga tågbana själv och sedan också köra tåget. Varje dag i december får barnet också ett uppdrag, där det gäller att transportera olika passagerare till en viss station genom att bygga tågräls.

Orsaken till att webbjulkalendern i år för första gången också finns som app är att man vill bjuda pekplatteanvändarna på en bättre spelupplevelse.

– Vi har bättre kontroll över hur spelet fungerar i pekplattor om vi publicerar en nedladdningsbar app. Dessutom slipper barnen som spelar webbläsarens adressfält och balkar, säger Pia Manns, konceptutvecklare på Svenska Yle med ansvar för BUU-klubbens webbtjänster.

Då det gäller just barn har appen fler fördelar. Den är lättare att starta upp och risken för att barnet av misstag klickar sig vidare till annat innehåll minskar. Efter att appen laddats ned kan barnet spela tågspelet utan uppkoppling, till exempel i bilen.

– För oss är det också ett sätt att testa om webbjulkalendern tack vare appen nu når en ännu större barnpublik, säger Manns.

Fungerar på pekplatta och dator

Svenska Yle har tidigare gett ut flera appar för barn, till exempel Yle Barnens Arena, BUU-klubben och Nottäppan. Alla finns för Ios- och Androidapparater.

Orsaken till att just dessa operativsystem prioriteras i apputvecklingen är att statistiken visar att Ios- och Androidapparaterna dominerar stort hos Svenska Yles publik på webben.

– Bara fem procent av besöken kommer från Windowstelefoner och -pekplattor, och vi har i dagsläget inte resurser att skapa en applikation för julkalendern för så många olika operativsystem, säger Svenska Yles webbchef Mattias Erkkilä.

Tågspelet-appen kan användas med pekplatta, eftersom spelet inte fungerar på smarttelefonernas små skärmar. Här kan du ladda ned Tågspelet för Androidapparater. Här hittar du Tågspelet för Ipad.

Den som vill spela med sin dator kan besöka buu.yle.fi och spela på samma sätt som tidigare år.

Pojke testar ett av julkalendersspelen under BUU-dagen 2015
Här testas spelet under BUU-dagen i Helsingfors i november. Pojke testar ett av julkalendersspelen under BUU-dagen 2015 Bild: Yle/Frida Lönnroos buu-spel

Barn i alla åldrar

Spelen har kodats av spelutvecklaren Eemeli Kelokorpi på Svenska Yle. Bilderna har ritats av grafikern Johanna Sjöström.

Tågspelet är framför allt avsett för barn under skolåldern, men uppdragen passar också för äldre barn.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP