Hoppa till huvudinnehåll

Putin: Turkiet sköt ner planet för att trygga sin tillgång till IS olja

vladimir putin i paris på klimatmöte
Relationen mellan Turkiet och Ryssland är iskall efter nerskjutningen. vladimir putin i paris på klimatmöte Bild: EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K rysslands president

Ryssland beskyller nu Turkiet för att ha skjutit ner stridsplanet vid den turkisk-syriska gränsen för att skydda sin oljehandel med IS.

Rysslands president uttalande sig om saken under klimatmötet i Paris och kallade nerskjutningen ett enormt misstag.

– Vi har precis fått ny information som dessvärre är bekräftad. Den ger till känna att Turkiet får olja i industriell skala från oljeproduktion kontrollerad av IS och andra terrororganisationer, sade Putin i Paris.

– Vi har all orsak att tro att beslutet om att skjuta ner planet fattades för att man ville skydda oljerutterna in i Turkiet, fortsatte Putin.

Trots att både Putin och den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan är i Paris har de två inte träffats.

Turkiet: Ryssland stöder IS olja

Turkiet har tidigare beskyllt Ryssland för att stöda IS oljeproduktion genom sitt stöd till den syriska presidenten Bashar al-Assad, som vid sidan av spekulanter i Turkiet antas vara en av dem som köper olja av IS.

Turkiet har förnekat att landet har några kopplingar till IS och deltar också i den USA-ledda koalitionen som bombar IS från luften.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan vid FN:s klimatmöte i Paris 2015.
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan befinner sig på FN:s klimatmöte i Paris. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan vid FN:s klimatmöte i Paris 2015. Bild: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON erdogan

Den turkiska regeringen har vägrat att be om ursäkt för nerskjutningen, vilket har lett till att Putin på lördagen fattade beslut om ekonomiska sanktioner mot Turkiet.

Det gäller främst import av livsmedel och jordbruksprodukter från Turkiet.

USA: Bevis för luftrumskränkning

Turkiet säger att det ryska planet kränkte landets luftrum, vilket Ryssland tillbakavisar.

Det amerikanska utrikesdepartementet uppgav på måndagen att bevis från turkiska och amerikanska källor tyder på att planet kränkte turkiskt luftrum.

Planet störtade ändå på den syriska sidan och en av de två piloterna dödades.

Ryssland deltar i luftangrepp mot IS i Syrien men bombar också andra opponenter till president Bashar al-Assad.

Det ryska kraschade planet i Sinai
Ett ryskt charterplan på väg från Sharm el Sheikh i Egypten till St Petersburg kraschade den 3 november på Sinaihalvön. Det ryska kraschade planet i Sinai Bild: EPA/ MAXIM GRIGORIEV / RUSSIAN EMERGE sinai

Efter att IS sade sig stå bakom flygkraschen på Sinaihalvön där ett ryskt plan störtade och alla över 220 ombord dödades har Rysslands bombningar av IS-mål intensifierats.

Turkiet är en stark motståndare till Assad och har beskyllts för att välja att inte se jihadister som går över gränsen från Turkiet till Syrien.

Fram till för några månader sedan vägrade Turkiet ta en aktiv roll i koalitionen mot IS, men låter sedan augusti USA använda den turkiska flygbasen i Incirlik.

Turkiet stoppade flyktingar

Samtidigt har Turkiet stoppat kring 1 300 människor som försökte ta sig till Europa via landet.

Den omfattande operationen genomfördes strax efter att Turkiet och EU-länderna hade nått en överenskommelse om en skärpning av de turkiska gränskontrollerna för att minska på antalet människor som kommer till Europa.

Kring 250 poliser deltog i operationen vid landets västkust som är en viktig rutt från Turkiet in i Grekland.

Bland de gripna fanns också tre misstänkta människosmugglare.

BBC skriver att människorättsorganisationen Amnesty International säger att Turkiets handlande är olagligt och orimligt mot människor som flyr krig.

Läs också