Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Trion diskuterade problemen strax före Stubbs uttalanden

Statsminister Juha Sipilä i riksdagen den 24 november 2015.
Statsminister Juha Sipilä i riksdagen den 24 november 2015. Bild: Str / Lehtikuva / Jarmo Mela statsminister juha sipilä

Regeringen diskuterade den kritik som hade riktats mot det planerade förvaltarregistret strax innan finansminister Alexander Stubb förvarade planerna i riksdagen.

Statsminister Juha Sipilä (C) sade i dag till journalister i riksdagen att "trion" - det vill säga ordförandena för regeringspartierna - diskuterade planerna på förvaltarregister strax innan frågetimmen skulle inledas i riksdagen i torsdags.
Enligt Sipilä hade man konstaterat att det var ytterst osannolikt att förslaget skulle kunna föras vidare eftersom de expertutlåtanden som regeringen bett om varit så kritiska till hela projektet. Trion beslöt att återkomma till frågan på tisdag - det vill säga i dag.

Trots att trion hade fattat ett dylikt beslut försvarade finansminister Alexander Stubb (Saml) förslaget under riksdagens frågetimme och hävdade att 90 procent av expertutlåtandena hade varit positiva. Senare kunde Helsingin Sanomat konstatera att Stubbs tal innehållit fatala fel.

Minister Stubb har bett om ursäkt för att han framfört felaktiga siffror - senast i dag vid en presskonferens.

I dag meddelade regeringen att planerna på det omtvistade förslaget till förvaltarregister dras tillbaka. Finansminister Alexander Stubb anser att det inte är klokt att föra frågan vidare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes