Hoppa till huvudinnehåll

Tiden inne för Porkala stad?

Är tiden mogen för Kyrkslätt, Sjundå och Ingå att bilda Porkala stad?

- De tre kommunerna har liknande demografi och vi har en gemensam historia, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz (Sfp). Nu skulle det vara ett bra läge att bjuda på ett alternativ till huvudstadsregionen. Vi har alla förutsättningar att profilera oss som ett annorlunda, attraktivt och konkurrenskraftigt alternativ.

Anders Adlercreutz
Ja tack till Porkala säger Anders Adlercreutz Anders Adlercreutz Bild: Yle/Mattias Fagerholm anders adlercreutz

Sjundeåborna öppna för förslag

- Jag är öppen för det här förslaget, säger kommunfullmäktigeordförande Arja Alho (SDP) i Sjundeå. Och jag tror att sjundeåborna också är öppna. För det finns ett behov av att ordna demokratin och närservicen på ett annat sätt.

Vilka fördelar ser du med Porkala?

- Vi har en gemensam historia. Vi har samma kulturlandskap och tvåspråkigheten, säger Alho. Det finns möjligheter, men vi vill nog veta hur det går med social- och hälsovården. Vi vill gärna ha Lojo sjukhus kvar.

Arja Alho i slaget efter tolv,
Arja Alho skjuter inte ner Porkala stad. Arja Alho i slaget efter tolv, slaget efter tolv

Porkla dög för ryssen

- Jag har jobbar för den här sammanslutningen i 15 år säger, Thorolf Sjölund (Saml) som sitter i kommunfullmäktige i Kyrkslätt. Vi tvingades ju arrendera Porkala år ryssarna för en ganska lång tid. Så Porkala måste ju vara bra om det dög åt ryssarna.

Thorolf Sjölund
Thorolf Sjölund säger ja tack till Porklala. Thorolf Sjölund Bild: Yle/Mattias Fagerholm thorolf sjölund

Se videklipp: Ja tack eller nej tack till Porkla?

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt