Hoppa till huvudinnehåll

Tomteavslöjandet i Maxmo skapar rubriker i Sverige

Bild på jultmten i vitt skägg och röda kläder i svenska medier.
Bild på jultmten i vitt skägg och röda kläder i svenska medier. Bild: Yle uutisgrafiikka svenska medier

Nyheten om kyrkan i Maxmo som sa att julgubben inte finns under en andakt för barn har fått uppmärksamhet i Sverige.

"Finsk kyrka till barn: Tomten finns inte" skriver Aftonbladet, och kompletterar med en poll där läsare ombeds ta ställning till om de tror mera på tomten eller Gud.

Nu blev julen förstörd― Västerbottenskuriren

”Nu blev julen förstörd” skriver Västerbottenskuriren, medan Världen idag rubricerar med Kritik mot kyrka - avslöjade för barn att tomten inte finns.

Nyheten har också väckt mycket uppmärksamhet här hemma. Yle Nyheters artikel har delats flitigt på sociala medier och det har uppstått en livlig debatt bland läsarna.

"En del tror på gud, andra på tomten. Vem är mer saga? Åtminstone har jag sett tomten i Korvatunturi och han kommer med julklappar. Gud har aldrig kommit med något åt mej." skriver signaturen Viiro Iinanen.

Det är viktigt att respektera andras tro även om man själv tror (eller vet) att de har fel.― Signaturen Lena på Yle Nyheter

"Varför väljer så många föräldrar att lura era barn? De vill så gärna lita på er och dethär underminerar förtroendet." skriver signaturen Gäst.

"Jag lär mina barn att alla får välja själva om de vill tro på Gud, jultomten, älvor, troll, påskharen eller häxor. Jag lär dem att alla tror olika, och att det är viktigt att respektera andras tro även om man själv tror (eller vet) att de har fel." skriver signaturen Lena.

Det var i fredags som en predikant avslöjade att julgubben inte finns under en andakt för dagis- och skolbarn. Många av barnen blev ledsna och upprörda.

 • Målfest i hockeyligan – 44 mål på fem matcher

  Värst för Ilvesmålvakten – släppte in åtta mål i derbyt.

  Det var inte målvakternas afton i Hockeyfinland. Allra värst hade Ilveskeepern Markus Ruusu det. Han släppte in åtta puckar när laget rasade ihop i derbyt mot Tappara.

 • Kompositören Toni Edelmann är död

  Edelmann blev 71 år gammal.

  Kompositören Toni Edelmann har gått bort, 71 år gammal. Edelmann komponerade musik för film, tv, hörspel och teater, och skapade också balett-, kammaropera- och körverk.

 • VPS-veteranen: ”Fansen ropade mitt namn – då kom tårar”

  Koskimaa och Lampi fick se när VPS vann igen.

  Ville Koskimaa och Veli Lampi gjorde sista insatsen i Sandviken. De fick se på när Sebastian Strandvall förgyllde kvällen med att sätta punkt för den nattsvarta sviten. ”Det är en dröm att sluta så här”, säger Lampi.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes