Hoppa till huvudinnehåll

Tysk militärinsats i Syrien väcker debatt

Tysk soldat säkrar ett maskinvapen.
Tysk soldat säkrar ett maskinvapen. Bild: EPA/MAURIZIO GAMBARINI maskinvapen

Den tyska regeringen har officellt godkänt att Tyskland deltar i kampen mot den Islamiska staten. Planerna har väckt en hel del kritik och oppositionen är beredd att ta regeringens beslut till rätten.

Solidaritet med Frankrike. Det som ännu för några veckor sedan var helt omöjligt ska nu i rask takt bli verklighet. Med spaningsplan av typ Tornado, ett krigsfartyg och 1 200 soldater planerar Tyskland nu att delta i militärinsatsen mot den Islamiska staten.

Ett spaningsplan av typen Tornado från den tyska försvarsmakten.
Flygplansmodellen Tornado. Ett spaningsplan av typen Tornado från den tyska försvarsmakten. Bild: EPA/CARSTEN REHDER militärflygplan,spaningsflyg

I tyska medier cirkulerade redan på måndagen uppgifter om riktlinjerna för insatsen. Man ska samarbeta med Frankrike, Irak och den USA-ledda koalitionen heter det i riktlinjerna.

Hur man ska förhålla sig till president Assad och hans syriska stridskrafter har varit uppe till livlig diskussion.

– Ett samarbete med trupper som lyder under president Assad kommer det inte att bli, säger försvarsminister Ursula von der Leyen.

Tyskland blir terrormål?

Förutom det möjliga samarbetet med syriska stridskrafter väcker också själva insatsen i sig en hel del debatt. De som talar för att Tyskland ska delta lyfter gärna upp de viktiga relationerna till Frankrike.

Kritikerna anser bland annat att Tyskland nu utsätter sig för terrorism, utan att man på något sätt kan bidra till att få ett slut på kriget.

Angela Merkel och Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen.
Försvarsminister Ursula von der Leyen Angela Merkel och Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen. Bild: EPA/MICHAEL KAPPELER ursula von der leyen

– Vi är redan nu ett mål för terrorister. Det står helt klart sedan terrordåden i Paris, säger försvarsminister von der Leyen.

Den tyska förbundsdagen ska ännu i snabb takt säga sitt om insatsen, men i det här skedet står det helt klart att regeringens planer kommer att få grönt ljus.

– Det finns inget FN-mandat, så hela företaget är folkrättsligt tvivelaktigt, säger Jürgen Trittin från de gröna.

Oppositionen, bestående av de gröna och vänsterpartiet Die Linke överväger därför att låta den tyska författningsdomstolen ta ställning till om insatsen är förenlig med den tyska grundlagen.