Hoppa till huvudinnehåll

Borgåterapeut: ”Folk är ännu försiktiga med terapi”

borgå läkarcentral
borgå läkarcentral Bild: Yle/Hanna Sjöström borgå röntgen

Borgåborna har fått en till möjlighet att sköta sin mentala hälsa. Anette Nyholm erbjuder psykoterapi vid en ny mottagning på läkarcentralen.

Till vardags är Anette Nyholm lektor vid Point College i Borgå. Vid sidan av sin lärarkarriär har hon studerat till psykoterapeut vid Lyhytterapiainstituutti och blev klar 2008.

– Jag använder en lösningsinriktad metod som också är en pedagogisk metod. Jag har jobbat med den också som lärare, säger Nyholm.

Med fokus på framtiden

Den lösningsinriktade metoden fokuserar mer på nuet och framtiden, medan man inte är så intresserad av vad som hänt till exempel i barndomen.

Nyholm berättar att inriktningen är positiv och har sin grund i humanismen, där man tror på människans inbyggda resurser och möjligheter till att lösa problem.

– Inriktningen är inte deterministisk. Man tänker inte att det är kört bara för att man har haft några svårigheter i livet. Det finns inga hopplösa fall.

Skip Instagram post

Kundcentrerad terapi

Nyholm valde att erbjuda psykoterapi vid Borgå läkarcentral en kväll i veckan eftersom hon tycker att det är intressant med nya utmaningar. Liksom lärarjobbet handlar det mycket om att jobba med människor och att vara kreativ.

Under en typisk session gäller det för terapeuten att kunna improvisera, fastän det finns färdiga scheman för de olika sessionerna att utgå från.

Tanken är att bryta en negativ spiral. Om något inte fungerar så försöker man göra det på ett nytt sätt i stället.

– Det är väldigt kundcentrerat. Jag frågar vad han eller hon vill uppnå och vad som skulle vara ett bra resultat av terapin. Sedan börjar man bygga vidare därifrån, säger Nyholm.

– Ibland har man hemuppgifter, ibland jobbar man med paradoxer och att hitta nya lösningar på problem. Tanken är att bryta en negativ spiral. Om något inte fungerar så försöker man göra det på ett nytt sätt.

Nyholm säger att människor ofta har lösningen på sina problem inom sig själva, fastän de kanske inte vet om det.

Tar tid innan kunderna hittar fram

Hennes jobb vid Borgå läkarcentral började förra veckan. Hon konstaterar att det tar en liten tid innan kunderna börjar hitta till henne. Arbetet är långsiktigt, och kundkretsen byggs upp efterhand.

– Terapi är kanske en sådan sak man ännu är lite försiktig med.

Vem som helst som har någon form av livskris eller bekymmer kan vara betjänt av terapi. Det kan handla om skilsmässa, problem med barnen eller föräldrarna, eller stress på jobbet.

Normala mänskliga livskriser, helt enkelt.

Betyder inte att man är sjuk

– Att man går i terapi betyder inte att man är sjuk på något sätt, utan bara att man behöver någon att prata med, säger Nyholm.

Man behöver inte vänta med att söka hjälp tills man känner att man mår jättedåligt.

Att man går i terapi betyder inte att man är sjuk på något sätt, utan bara att man behöver någon att prata med

Det räcker med att man känner sig trött eller ledsen, och tycker att det inte längre räcker att bara prata med sina vänner och sina närmaste.

– Att prata med en terapeut är ändå annorlunda. Man kanske har behov av att lätta på trycket tillsammans med någon utomstående.

Finns nog efterfrågan

Den lösningsinriktade terapiformen som Nyholm använder sig av är en korttidsterapi. Man träffar terapeuten högst fem till tio gånger, medan en traditionell psykoanalys kan räcka två, tre år med flera besök i veckan.

Nyholms mottagning är så ny att det är svårt att säga hur stort behovet är i Borgå. Men hon tror nog att det finns efterfrågan.

– Jag kan erbjuda terapi på svenska, finska och engelska. Det är en fördel. I och med att jag har mitt jobb som lektor är det här inte något jag tar så stor stress över. Men det är roligt om kunderna hittar till mig, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland