Hoppa till huvudinnehåll

Följden av svenska gränskontroller: Första fallet med båtflyktingar

En grupp migranter stiger av Öresundståget vid Hyllie station i Malmö den 12 november 2012
En grupp migranter stiger av Öresundståget i Malmö den 12 november efter att gränskontroller införts En grupp migranter stiger av Öresundståget vid Hyllie station i Malmö den 12 november 2012 Bild: EPA/STIG-AKE JONSSON tåg öresund

Den svenska regeringens beslut att införa gränskontroller har nu lett till det första fallet med flyktingar som kommit till Sverige i gummibåt. Det rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till en hemlig underrättelserapport.

DN har fått ta del av en hemligstämplad underrättelserapport som svenska polisens nationella operativa avdelning skrev till det svenska justitieministeriet i fredags.

Där framgår att fem flyktingar anlänt i en gummibåt till hamnen i det östskånska samhället Skillinge. Av rapporten framgår inte varifrån flyktingarna kom.

Det är inte klarlagt om det här fallet handlade om människosmuggling, men rapporten slår också fast att efterfrågan på människosmugglare är stor och att de införda gränskontrollerna inte kommer att påverka efterfrågan, men förändra smugglarnas sätt att operera.

Jarl Holmström, operativ chef för polisen i regionen befarar att gränskontrollerna har ökat människosmugglingen.

- Jag har en stark uppfattning om att det är så, säger Holmström till DN, men samtidigt konstaterar han att antalet flyktingar som söker sig till Sverige har minskat sedan gränskontrollerna infördes.

Enligt polisrapporten ser det också ut att ha blivit en trend bland flyktingar att nu försöka ta sig in i Sverige genom att gömma sig i olika transportmedel.