Hoppa till huvudinnehåll

Insamlingen Jul i sinnet i Tongåvan

Glada barn tar emot en matkorg Bild: Hanna Linnakko / Suomen Punainen Risti kerykset - insamlingar

Julen närmar sig och julkommersen anser många vara en självklarhet för alla. Genom postluckan dimper in reklam för klapptips. Någon blir ivrig, någon annan konstaterar att reklamen inte gäller mig.

Julkommersen har redan hållit på i en dryg månad och många klagar över stressen hur man riktigt ska hinna skaffa alla julklappar. Köp en pekplatta åt barnen, ge en lyxig skönhetsbehandling till frun, 50 tums tv till hela familjen, en resa till södern.

Det finns flera i vårt Finland som adderar hur de överhuvudtaget skall ha råd med julskinkan på julbordet. För att inte tala om paket under julgranen. Flera barnfamiljer har helt enkelt inte råd med något extra samtidigt som grannarna bakom väggen stönar över hur de ska orka äta allt som finns på bordet och i kylskåpet.

Presentkort till 22 000 barnfamiljer

Insamlingen Jul i sinnet finns till för de familjer där varje månad är ett räknande hur man ska få slantarna att räcka till. Det handlar om en insamling som nu för nittonde gången arrangeras av Finlands Röda Kors och Mannerheims Barnskyddsförbund (MBF). Insamlingen genomförs i samarbete med Yles Morgon-tv, Yle Radio Suomi och Yle Radio Vega. Samarbetspartners är K-mataffärerna, S-gruppen och Lidl.

I praktiken går insamlingen ut på att 22 000 mindrebemedlade familjer får ett presentkort som är värt 70 euro, så att de kan handla mat inför jul. Det är möjligt att endast handla matvaror med presentkortet.

Man kan inte ansöka om presentkort

FRK och MBF väljer ut hjälpbehövande familjer. Vid behov sker det i samarbete med församlingarnas diakoniarbete, rådgivningar och socialtjänsten. Ett presentkort kan ges till en barnfamilj som hamnat i en svår ekonomisk situation, en ensamförsörjarfamilj, långvarig arbetslöshet, snuttjobb, sjukdom, handikapp eller en krissituation.

Frivilliga inom organisationerna delar ut presentkorten och det är inte möjligt ansöka om gåvokortet.

Finlands Röda kors utmanar också företagen att delta i insamlingen.

Stöd insamlingen

Insamlingstelefon: 0600-16555 (10€/samtal + lsa/msa)
Stöd via textmeddelande: skriv HJM till 16499 (10€/textmeddelande)
Insamlingskonto: FI17 1596 3000 2020 20

Tongåvan fredagar kl 19.30

Läs också

Nyligen publicerat - Vega