Hoppa till huvudinnehåll

Klimatflyktingar blir ett allt större problem i framtiden

Maldiverna.
Nationerna i stilla havet hör till de mest sårbara när det gäller klimatförändringen Maldiverna. Bild: Yle / Arja Lento klimat

Hundratals miljoner människor kan förlora sina hem ännu under det här århundradet om vi inte får bukt med klimatförändringen. Stigande havsvattennivåer och häftigare stormar har redan gjort människor hemlösa bland annat i Bangladesh och Stilla havsnationerna.

Än så länge vajar palmerna stillsamt över största delen av öarna i Stilla havet. Men redan nu har flera av öarna uppslukats av vattnet.

Stilla havsnationerna, som själva just inte har några koldioxidutsläpp, kämpar på klimatmötet i Paris för sin existens. Många av dem, som Kiribati och Tuvalu, ligger bara ett par meter över havsnivån.

- Klimatförändringen effekter är mycket tydliga, säger Jesse Benjamin vid ministeriet för energi och klimatförändring i Tuvalu. Man kan inte förneka att det händer rakt framför våra ögon. Vi har sett små öar sjunka och grödorna växer inte bra. Det regnar inte, så ja vi drabbas hårt av klimatförändringen.

Myndigheterna i Tuvalu har redan varit tvungna att evakuera öar för att havet har stigit så högt.

Invånare flyttar redan utomlands

Stilla havsnationerna kräver mera ekonomisk hjälp av de rika länderna för att klara av klimatförändringen. De vill också att man strävar efter en global temperaturhöjning på maximalt 1,5 grader, inte två som nu är målet.

Det skulle ge en säkerhetsmarginal för de mest utsatta.

Ungdomsambassadör Brianna Fruean från Samoa säger att klimatförändringen påverkar jordbrukarnas liv och den lokala ekonomin.

- Mina föräldrar äger ett företag som drabbas när vi har cykloner eller torka. Det är verkligt illa.

Enligt en ny undersökning som har gjorts vid FN-universitetet har tio procent av invånarna i Nauru och 15 procent av invånarna i Tuvalu under de senaste tio åren gett sig iväg till andra länder.

Förutom nationerna i Stilla havet anses Bangladesh vara ett av de mest sårbara länderna i världen när det gäller klimatförändringen.

Forskare har förutspått att havsnivån kommer att stiga med i medeltal en meter under det här århundradet.

Men bara en höjning på 65 centimeter skulle sluka kring 40 procent av Bangladesh brukbara mark.

Trots det här har landet ingen plan för hur det ska handskas med människor som har förlorat sina hem i klimatrelaterade naturkatastrofer.

Ett av slumområdena i Bangladesh Bild: Johnny Sjöblom slum

Många har flytt till huvudstaden Dhakas överbefolkade slumområden. Andra lever marginella liv vid vattenbrynet, osäkra på vart de ska ta vägen.

Klimatflyktingar får inte flyktingstatus

Minst 19,3 miljoner människor runt om i världen tvingades lämna sina hem ifjol på grund av naturkatastrofer. Nittio procent av katastroferna var väderrelaterade.

Största delen av flyktingarna stannade inom det egna landet, men när antalet ökar kommer allt fler att söka sig över internationella gränser.

Människor som tvingas lämna sina hem på grund av klimatförändringen räknas inte som flyktingar enligt FN:s flyktingkonvention. De kan inte ansöka om flyktingstatus och kan skickas tillbaka till sina länder när som helst, utan frågor.

Det är ohållbart säger Koko Wagner, migrationsforskare vid FN-universitetet.

Koko Wagner, migrationsforskare vid FN-universitetet.
Koko Wagner, migrationsforskare vid FN-universitetet. Bild: Yle / Lotte Krank-van de Burgt koko wagner

- De här människorna behöver visum så att de kan röra sig på ett dokumenterat, skyddat sätt. Det är mycket viktigt. Många av de människor som drabbas av förändrat klimat är redan utsatta. Och det sista vi vill är att de ska befinna sig i en prekär, oskyddad situation där deras mänskliga rättigheter inte vidkänns.

Risken är stor att klimatflyktingar utan juridiskt erkännande kan bli statslösa och utan rättsligt skydd.

Enligt Koko Wagner visar den flyktingkris som pågår i Europa att länder är dåligt förberedda på migration. Enligt henne borde man genast börja förbereda sig på att ta emot klimatflyktingar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes