Hoppa till huvudinnehåll

Kommenterad utgåva av Mein Kampf ges ut i Tyskland

Mein Kampf
Mein Kampf Bild: EPA/ HO mein kampf

För första gången sedan andra världskrigets slut ska Adolf Hitlers politiska manifest Mein Kampf (Min kamp) ges ut i Tyskland. Det rör sig om en utgåva i två band med utförliga kommentarer.

Nästa år blir Hitlers verk allmän egendom, och i januari kommer den kritiska nyutgåvan ut. För utgivningen står forskningsinstitutet IfZ (Institut für Zeitgeschichte) i München.

Utgåvan omfattar två band på sammanlagt 1 948 sidor, där Hitlers originaltext har försetts med omkring 3 500 kommentarer av experter. Den första upplagan uppgår till cirka 4 000 exemplar, och priset blir 59 euro.

Enligt IfZ:s chef Andreas Wirsching är syftet att "krossa myten" som omger Hitlers ökända verk. Planerna har ändå stött på kritik från judiska grupper, som menar att nazistiska verk aldrig borde ges ut på nytt.

Dikterades i fängelset

Mein Kampf - en blandning av självbiografi och politisk programförklaring - tillkom år 1924 på Landsbergs fästning nära München, där Hitler avtjänade ett fängelsestraff för den misslyckade statskuppen (ölkällarkuppen) i november 1923.

Hitler dikterade verket för sin medarbetare Rudolf Hess. Det kom ut 1925.

Efter Nazitysklands fall 1945 övergick upphovsrätten för Hitlers verk till delstaten Bayern. Delstatens myndigheter har vägrat ge ut boken på nytt av respekt för nazismens offer och för att inte uppmana till hat och våld.

Enligt tysk lag förfaller upphovsrätten efter 70 år, varför verket blir allmän egendom den 1 januari 2016.

Läs också