Hoppa till huvudinnehåll

Minst 14 dödade i skottdrama i USA

Polisjakt på mördare i San Bernardino i Kalifornien.
Bepansrade polisfordon jagade gärningsmännen. Polisjakt på mördare i San Bernardino i Kalifornien. Bild: EPA / DOUG SAUNDERS / LOS ANGELES NEWS GROUP san bernardino

Minst 14 människor dödades och 17 skadades på onsdagskvällen i en masskjutning i San Bernardino i Kalifornien. Två misstänkta dödades i skottlossning med polisen.

Polisen har identifierat de misstänkta som Syed Rizwan Farook, 28 år, och Tashfeen Malik, 27. De hade ett förhållande med varandra och var föräldrar till ett barn på under ett år.

Angreppet skedde på ett rehabiliteringscenter för personer med olika former av funktionsnedsättningar. I byggnaden pågick enligt uppgift en julfest med Farook som en av deltagarna. Polischefen säger att Farook lämnade festen, återvände och öppnade eld.

Vittnen har beskrivit gärningsmännen som tungt beväpnade personer i svarta kläder och svarta masker.

De uppges ha utfört dådet metodiskt - 14 människor dödades och 17 skadades.

Masskjutningen är det dödligaste dådet i USA sedan en beväpnad man sköt ihjäl 26 människor vid skolan i Sandy Hook i december 2012

Karta över Kalifornien.
Karta över Kalifornien. Bild: Google san bernardino

- Gärningsmännen gick in i byggnaden och öppnade plötsligt eld, sade Vicki Cervantes som fungerade som talesman för den lokala poliskåren.

Förövarna flydde från rehabcentret i en cityjeep. Ett par timmar senare fick polisen syn på bilen och skottlossning utbröt. De två misstänkta, en man och en kvinna, sköts till döds.

Enligt nyhetsbyrån Reuters hittade man två gevär och två pistoler i de misstänkta gärningsmännens bil. Motivet till dådet är inte känt och enligt FBI vet man inte ännu om det är fråga om en terrorhandling.

Den muslimska intressegruppen Council on American-Islamic Relations har kraftigt fördömt dådet.

Attacken uppges vara den 355:e masskjutningen i USA i år. För en knapp vecka sedan dödades tre människor och nio skadades efter ett skottdrama vid en abortklinik i Colorado Springs.

Politikerna på hugget

Amerikanska politiker var snabba med att kommentera händelserna i San Bernardino.

President Barack Obama sade att det finns åtgärder som kan vidtas för att göra livet säkrare för amerikanerna. Under sina år i Vita Huset har han varit tvungen att hålla mer än tio presskonferenser efter masskjutningar.

- Vi bör aldrig tro att det här är något som bara sker, eftersom det inte inträffar med samma frekvens i andra länder. Vi kan inte eliminera risken för masskjutningar men vi kan förbättra oddsen genom att införa förnuftiga vapenlagar och striktare bakgrundskontroller, sade Obama.

Den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton skrev på mikrobloggen Twitter att hon vägrar acceptera sådant här som normalt.

- Vi måste stoppa vapenvåldet nu, deklarerade hon.

Hoppa över Twitterpostning

Den ledande republikanska presidentkandidaten, Donald Trump, har varit kritisk mot förslag att skärpa vapenlagarna. Efter masskjutningen i San Bernardino beklagade han det skedda och hyllade poliskåren på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes