Hoppa till huvudinnehåll

Samlingspartister höll kommunisttal

Talkaraoke
Talkaraoke är Finlands nya karaokegenre. Talkaraoke Bild: Privat/Carl Sebastian Lindberg talkaraoke

Talkaraoke är Finlands nyaste karaokegenre. Den får folk att säga saker de aldrig annars skulle ha sagt. Som då en gång, då samlingspartister höll kommunisttal hela kvällen.

Att finländarna är ett karaokefolk, det vet alla som varit i närheten av en karaokebar en lördagskväll. Men under de senaste åren har en ny sorts karaokegren vuxit fram, nämligen talkaraoke.

Talkaroke är som vanlig karaoke, men istället för att sjunga håller deltagarna tal. Bildkonstnär Carl Sebastian Lindberg hör till gruppen The Speech Karaoke Action Group som år 2010 höll sin första talkaraokekväll.

Bildkonstnär Carl Sebastian Lindberg
Carl Sebastian Lindberg har hållit talkaraokekvällar sedan år 2010. Bildkonstnär Carl Sebastian Lindberg Bild: YLE/Lucas Dahlström carl sebastian

Sedan dess har konstnärsgruppen hållit karaokekvällar runt om i Finland och också utanför nationsgränserna.

Man kan välja att hålla samma tal som Adolf Hitler höll under 1930-talet. Eller varför inte leka att man är Storbritanniens premiärminister Winston Churchill under andra världskriget? Eller ge dagorder som marskalk Mannerheim år 1941? Många berömda tal har hållits under talkaraokekvällarna.

Soini en favorit bland invandrare

Enligt Carl Sebastian Lindberg ska ett bra tal vara lätt och gärna innehålla metaforer och vara vackert skrivet.

– Sedan har det förstås en stor skillnad vem som håller talet, säger han.

Talkaraoke
Talkarokekväll på Lavaklubi. Talkaraoke Bild: Privat/Carl Sebastian Lindberg talkaraoke

Juha Sipilä är inte någon framstående talare enligt Lindberg som har funderat på att lägga till statsministerns nästan sexton minuter långa tv-tal i karaokerepertoaren. Lindberg tycker däremot att Timo Soini är en riktigt duktig talare.

– Oberoende av vad man tycker om hans åsikter så håller han underhållande och medryckande tal, säger Lindberg.

Soinis kända Jytky-tal är en favorit på karaokekvällarna. Talet har översatts till engelska och kallas för The Biggie. Enligt Lindberg vill många invandrare uppträda med The Biggie.

– De vill kanske pröva på hur det känns att vara en sannfinländare eller Timo Soini. En invandrarkille sade efteråt att han tyckte att det var lite skrämmande att hålla talet då han kände sig som en riktig sannfinländare, säger han.

Lindberg vill ändå poängtera att talkaraoken är politiskt obunden och att de har tal från alla håll och kanter.

Talkaraoke
Talkaraokekvällarna lockar publik. Talkaraoke Bild: Privat/Carl Sebastian Lindberg lavaklubi

Hitler populär i Österrike

Ett av de mer kontroversiella inslagen på karaokekvällarna är Adolf Hitlers tal. Lindberg förstår att det kan kännas problematiskt att man under kvällen skriker ut samma saker som Hitler skrek för åttio år sedan.

– Jag tycker ändå att det skulle vara konstigt om vi inte hade med hans tal då han ändå är en av världshistoriens mest betydande talare.

Karaokekvällarna har hållits runt om i Europa och då gruppen åkte till Hitlers hemland Österrike var de rädda för hur diktatorns tal skulle tas emot.

– Hans tal var väldigt populära där. Kanske så många ville hålla hans tal för att det är ett så stort tabu där, säger Lindberg som menar att man verkligen inte behöver stå för det man säger i talen under en karaokekväll.

Samlingspartiets röda ådra

Lindberg och hans talkaraokegäng har deltagit i flera klubbar och på evenemang. Men en kväll som han minns var då de var inbjudna att delta i Samlingspartiets partikryssning med talkaraoke.

– Det populäraste talet under den kvällen var Finlands kommunistiska partis förra ordförande Yrjö Hakanens ”Miksi olen kommunisti”.

Enligt Lindberg var det många som ville hålla kommunisttalet och det möttes främst av applåder efteråt.

– Det var väl något som attraherade dem i det, säger han.

Nästa talkaraokekväll hålls på Lavaklubi i Helsingfors den 18.12.