Hoppa till huvudinnehåll

Sannfinländare som skickade nazistfoto anses vara "duktig kille"

Seppo Kanerva, Jukka Wallin
Seppo Kanerva (stora bilden) har fullt förtroende för Jukka Wallin (lilla bilden) trots att han skickat en bild till en vänsterpolitiker på två män som gör nazisthälsning. Seppo Kanerva, Jukka Wallin Bild: Yle, www.jukkawallin.com jukka wallin

Sannfinländarnas gruppordförande i Helsingforsfullmäktige Seppo Kanerva kommer inte att skrida till åtgärder mot Jukka Wallin (Sannf) som skickade ett foto till en vänsterpolitiker på två män som gör nazisthälsning. Olli Sademies får också fortsätta i fullmäktigegruppen fastän han har uteslutits ur partiet.

Vänsterförbundet kräver i ett pressmeddelande att Jukka Wallin (Sannf) avgår från delegationen för invandrings- och integrationsärenden i Helsingfors, där han är suppleant. Orsaken uppges vara att Wallin lagt upp ett foto på två män som gör nazisthälsning på Suldaan Said Ahmeds (VF) Facebooksida. Said Ahmed sitter också med i delegationen för invandringsärenden.

Den ena mannen på bilden är Seppo Lehto, som är känd för att ha gjort nazisthälsning i riksdagen dit han bjöds in av dåvarande Sannfinländaren James Hirvisaari. Lehto har själv lagt upp bilden på sitt Twitterkonto och skriver att den andra mannen, som är mörkhyad, kallas Jama Jama.

Gruppordförande: Mycket skojig bild

Gruppordförande Seppo Kanerva säger att tilltaget inte kommer att behandlas inom partiets fullmäktigegrupp i Helsingfors.

- Vänsterförbundet får behandla det här hur mycket de vill, men vi behandlar det inte! Det är tokigt skoj, säger Kanerva till Yle Huvudstadsregionen.

Är det okej att skicka bilder där personer gör nazisthälsning?

- Det är en mycket skojig bild. Det har inget med fascister eller Hitlerhälsning att göra.

Har du förtroende för Jukka Wallin?

- Naturligtvis, till hundra procent. Han är en duktig kille!

Det är inte första gången Jukka Wallin väcker uppståndelse. I samband med att personer ur nynazistiska Finska motståndsrörelsen gjorde sig skyldiga till misshandel i somras skrev Wallin på Twitter att motståndsrörelsen och Sannfinländarna har samma målsättningar. Det här tog han senare tillbaka i sin blogg.

Olli Sademies är Sannfinländare.
Olli Sademies (Sannf) har fortsatt med sina skriverier på Facebook. Förra veckan föreslog han gruppstraff för asylsökande som våldtar. Olli Sademies är Sannfinländare. Bild: Yle olli sademies

Sademies föreslår gruppstraff för våldtäktsmän

En annan Helsingforssannfinländare som under den senaste tiden har varit i blåsväder är Olli Sademies. Han skrev på Facbook i maj att socialskyddet i Finland inte klarar av mängden invandrare och därför måste man tvångssterilisera afrikanska män.

Sademies uteslöts ur Sannfinländarna i september och är inte längre partimedlem. Trots det representerar han fortfarande Sannfinländarna i olika politiska organ i Helsingfors, bland annat i fastighetsnämnden.

- Han är fortfarande en del av gruppen eftersom han har överklagat beslutet om att han utesluts. Han har rätt att bli hörd först, säger gruppordförande Seppo Kanerva.

Sademies har under hösten fortsatt i samma stil på Facebook. Förra veckan skrev han angående våldtäkter som begås av asylsökande (översatt från finska): "Borde man ta i bruk gruppstraff. För varje våldtäkt som begås av en inkräktare borde 100 manliga inkräktare avvisas från det asylboende där våldtäktsmannen är inkvarterad. Valet görs genom lottning. Dessutom kan man överväga att sänka temperaturen med fem grader, för att hetsporrarna ska lugna ner sig."

Sademies kallar asylsökande för matu, vilket är förkortningen för maahantunkeutuja, det vill säga inkräktare.

Sademies kommer polisanmäla uteslutningen

Olli Sademies säger att det inte gick rätt till när han uteslöts från partiet i september. Han ombads av partiet att förklara sina skriverier på sociala medier men när ingen förklaring gavs beslöt partistyrelsen att utesluta honom.

- Jag såg det brev som partiet skrivit samma dag som tiden för att ge en förklaring gick ut. Följande dag, den 18 september uteslöts jag. Förklaringen var att mina skriverier lett till skandalartiklar. Än sen då? Alltid är det någon som är missnöjd, säger Sademies.

Brevet skickades ändå till Sademies några veckor innan han uteslöts.

- Jag har överklagat partistyrelsens beslöt till partikongressen eftersom jag blev utesluten utan att ha hörts av partiet.

Sademies säger att han den här veckan också kommer att göra en brottsanmälan eftersom han anser att partiet gjort sig skyldigt till ärekränkning. Han överväger också att besvära sig till Helsingfors förvaltningsdomstol angående uteslutningen.

Enligt Sademies ska hans ställning i partiets fullmäktigegrupp diskuteras efter årsskiftet.