Hoppa till huvudinnehåll

Ulrika överlevde flygplanskraschen

Ulrika Björkstam.
Det som har burit Ulrika framåt är en positiv, optimistisk livssyn och en god självkänsla. Ulrika Björkstam. Bild: Elina Simonen ulrika björkstam

Ulrika Björkstam hade en stressig arbetsdag på Finpro den 4 november 2008, då hon hjälpte en finländsk businessman på besök i Mexico City. Många träffar var inbokade, och då Björkstam hade varit ledig veckan innan, fanns det mycket jobb som väntade. Dessutom hade ambassadens säkerhetsutbildning, om hur man undviker rån och kidnappningar, dragit ut på tiden, så Björkstam hade bråttom.

Hon höll på att försena sig från sin egen födelsedagsfest. Hon ringde efter en taxi och stod ute på trottoaren och väntade på den, då hon såg upp och såg ett flygplan.

- Det är intressant hur mycket man hinner fundera på en kort stund. Först tyckte jag bara att det flög ovanligt lågt och kom från ett underligt håll, men också att det verkade komma mot mig. Men där fanns ju inget flygfält. Fast presidentens residens fanns i närheten, och jag hann till och med fundera om där fanns ett privat flygfält.

Då Björkstam tittade upp igen var flygplanet verkligt nära, så hon började springa, men insåg samtidigt att det var försent.

- Jag var inte alls rädd, utan konstaterade bara att nu dör jag. Och samtidigt kändes det så overkligt. Det kan inte sluta så här.

Flygkrasch i mexico city 4 november 2008.
15 personer omkom i kraschen. Flygkrasch i mexico city 4 november 2008. Bild: EPA/David De La Paz flygkrasch i mexico city 4 november 2008

Björkstam förlorade medvetandet för högst några sekunder, då flygplanet exploderade och hon flög omkull. Men hon insåg att hon måste bort från eldhavet och kaoset, och gick till andra ändan av kvarteret, där hon blev hjälpt av några män. Hela vägen till första hjälpen-kliniken var hon vaken och förstod vad som hände.

- Det var som en "ambulance right from hell", där vi var två patienter på en gång. Jag var inte ordentligt fastspänd på båren ens, utan flög hit och dit på bilgolvet, då ambulansen kryssade fram i rusningstrafiken.

Över 40 % av huden brännskadades

Yle berättar på morgonen i sina nyheter att ett mindre flygplan med Mexikos inrikesminister ombord har kraschat mitt i Mexico Citys finanskvarter. Alla åtta ombord och sju personer på marken omkom. Enligt Utrikesministeriet hade en av Finpros finländska arbetstagare fått brännskador i samband med kraschen.

Men Björkstams skador var svårare än man ville berätta. Nästan hälften av hennes hud hade fått brännskador - i ansiktet, på händerna, ryggen och ena benet. Hon var intuberad och helt inpackad i bandage. En fjärdedel av skadorna var djupa, andra och tredje gradens brännskador.

Hon var för svårt skadad att kunna flygas hem till Finland. Från kliniken flyttades hon genast till intensiven på ett privat sjukhus, och därifrån vidare till ett specialsjukhus för brännskadade i Dallas, USA.

- Jag tänkte att jag kanske skulle vara på sjukhus en eller två månader, och att jag sedan skulle återvända till arbetet, för jag hade ingen aning vad brännskador innebär. Så när jag flyttades från sjukhuset i Mexiko bad de mig komma tillbaka och hälsa på då jag blivit bättre, och det gick jag med på förstås. Jag trodde det skulle vara någon gång efter jul.

Det dröjde fyra månader innan Björkstam blev utskriven. Tunna, små bitar hud togs från de områden som var friska och flyttades till de brännskadade områdena. Det är svårt och det finns stora risker för infektioner. Av de fem personer som hade fått allvarliga skador, är det bara Björkstam och en fransk man som i dag lever.

Hon har nu varit med om ett 20-tal hudtransplantationer och operationer. Dessutom förtvinade musklerna, då hon måste hållas stilla så länge, så hon måste lära sig gå på nytt.

Också de hemskaste upplevelserna kan vändas till styrkor

Det som har burit Ulrika framåt är en positiv, optimistisk livssyn och en god självkänsla. Den säger hon att hon har fått av sina föräldrar i Åbo, vilka hon flyttade hem till efter att hon skrivits ut från sjukhuset.

- Jag behövde hjälp med allt, men det fanns mycket jag kunde vara glad över, att jag hade kvar mina ögon. Och mina armar och ben. Jag visste att allt inte var helt hemskt, och att jag kunde tillfriskna.

Föräldrarna, men också vänner i Åbo och på andra orter, har blivit allt viktigare för Björkstam. Hon fick mycket stöd och uppmuntran av dem. Och hon återvände till Mexico City 1,5 år efter olyckan, där hon träffade läkaren som skött henne.

- Det var ett känslosamt besök, men samtidigt kändes det fint att visa upp sig, kunna tacka och säga: Titta nu. Så här bra lyckades du.

flygkrasch i mexico city 4 november 2008.
Flygkraschen förändrade Ulrika Björkstams liv. flygkrasch i mexico city 4 november 2008. Bild: EPA/David De La Paz flygkrasch i mexico city 4 november 2008

För Björkstam är det ändå viktigt att inte helt lämna händelserna bakom sig. Efter att hon kommit över den fysiska och mentala smärtan, förstod hon hur också de hemskaste upplevelserna kan vändas till styrkor och bli en viktig del av ens identitet och historia. Sedan 2013 arbetar hon som livscoach.

Den historien kan man höra imorgon, torsdag, under evenemanget Ted X Turku som nu för tredje gången ordnas i Åbo. Temat för årets evenemang är "Imagine if", alltså "Föreställ dig att", där publiken får höra om hur olika livsöden har vänts till positiva saker, och hur det kan inspirera andra. Ted X Turku är slutsålt, men det streamas på Yle Arenan.

- Jag är försiktig med att ge goda råd, för alla är i så olika skeden i livet, men i livet kan vad som helst hända. De flesta händelser är sådana vi inte själva kan påverka, men ändå sätter vi ner mycket energi på dem. Det hjälper ofta att fundera på vad man just i stunden kan förändra, ens någon liten detalj, så att man skulle ha det ens lite bättre ställt. Det ger kraft att kunna fortsätta. Mer avslöjar jag inte ännu om vad min föreläsning handlar om.

Palovammat eivät lannistaneet - från tv-programmet Akuutti

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland