Hoppa till huvudinnehåll

Wasalandia stänger - nu krävs nya idéer

Attraktioner lastas in i en lastbil för bortkörning till andra nöjesfält.
Attraktioner lastas in i en lastbil för bortkörning till andra nöjesfält. Attraktioner lastas in i en lastbil för bortkörning till andra nöjesfält. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist wasalandia

Nöjesparken i Vasa stänger och stadsdirektör Tomas Häyry ber nu allmänheten om tips kring nya attraktioner på den 50 000 kvadratmeter stora tomten på Vasklot.

Wasalandia slår igen, men företaget bakom nöjesparken - Puuharyhmä - har ett arrendeavtal med Vasa stad som löper ända till år 2037.

Det här ger staden ett gott förhandlingsläge om att förkorta avtalsperioden.

- Jag tror inte att det är i företagets intresse att ha marken i sin besittning utan verksamhet, säger Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa.

Markarrende ger staden intäkter

Den mark som Puuharyhmä hyr på Vasklot är ungefär 50 000 kvadratmeter stor, alltså nästan lika stor som tio fotbollsplaner. Den ger staden intäkter på 33 000 euro per år.

Avtalet som tecknades år 1987 då nöjesparken skapades löper i 50 år, alltså ända fram till år 2037.

"En positiv möjlighet"

Nu handlar det om att sätta sig ned och ta fram nya idéer för platsen som har en väldigt synlig position - inte minst för alla de svenska turister som kommer med Kvarkenfärjan.

Staddirektör Tomas Häyry
Tomas Häyry. Staddirektör Tomas Häyry Bild: Yle/ Malin Hulkki tomas häyry

- Det har ju varit rätt sorgligt där en längre tid redan. Därför ser jag den här situationen som positiv möjlighet. Området är ju på ett ypperligt läge och nu gäller det att tänka nytt, säger Tomas Häyry.

Tycker du att det ska finnas en nöjespark på platsen?

- Det återstår att se, säger Tomas Häyry.

- Det är ju helt klart att vi bör fundera på vad som är lägligt. En timme från Wasalandia har vi ju Powerpark som är en av Finlands allra bästa nöjesparker. Är det vettigt att vi börjar konkurrera med den eller är det bättre att i stället hitta något som kompletterar det utbud vi redan har?

Tar tacksamt emot idéer

- Nu är det fritt fram för fantasin. Vii tar gärna emot förslag från allmänheten, säger Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa.

I generalplanen är tomten planerad som kvartersområde för nöjes- och underhållsändamål. Ifall den ska bli något annat, till exempel bostäder, kontor eller industri måste den planeras om.

Omsättningen har dalat

Spanskägda Puuharyhmä driver bland annat Serena i Esbo, Puuhamaa i Tervajoki och Visulahti i S:t Michel samt även Tropiclandia i Vasa. Företaget har haft det tungt de senaste åren. Omsättningen har dalat från ungefär 12 miljoner euro år 2011 till under 10 miljoner euro år 2014.

Vinsten har legat mellan 99 000 euro och drygt 1,5 miljoner euro under de senaste fyra räkenskapsåren. Siffrorna för år 2015 väntas inte vara särskilt goda eftersom sommaren var rätt kylig.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten