Hoppa till huvudinnehåll

ECB kommer med ränte- och stimulansbesked

Europeiska centralbankens ECB:s högkvarter i Frankfurt.
Europeiska centralbankens ECB:s högkvarter i Frankfurt. Europeiska centralbankens ECB:s högkvarter i Frankfurt. Bild: EPA/BORIS ROESSLER skyskrapa

Europeiska centralbanken väntas i dag intensifiera sina försök att få i gång ekonomisk tillväxt i Europa. Ekonomiska experter väntar sig både en räntesänkning och ökade stödköp.

En del experter varnar ändå för att stimulansåtgärderna kan bli mindre än vad marknaden väntar sig efter ECB-mötet i oktober då banken lät förstå att nya åtgärder bereds inför mötet i dag.

I ett försök att höja inflationen till en nivå som betraktas bidra till ekonomisk tillväxt har ECB sänkt kostnaderna för att ta lån och gjort stora mängder med billiga lån tillgängliga för bankerna. Dessutom köper centralbanken numera statsobligationer för omrking 60 miljarder euro varje månad åtminstone fram till september 2016.

Trots åtgärderna är inflationen i euroområdet låg. Siffran för november var till exempel 0,1 procent då ECB:s mål är att inflationen ska vara nära, men under 2 procent.

.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes