Hoppa till huvudinnehåll

Forskare söker alternativ till konsumtionshysterin

Forskare Ingo Stamm och professor Aila-Lena Matthies vid Karleby universitetscenter Chydenius.
Forskare Ingo Stamm och professor Aila-Lena Matthies vid Karleby universitetscenter Chydenius. Forskare Ingo Stamm och professor Aila-Lena Matthies vid Karleby universitetscenter Chydenius. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist matthies karleby

Västvärlden behöver en mycket djupgående omvandling av samhället. Det anser professor Aila-Leena Matthies vid Karleby universitetscenter Chydenius.

Matthies håller som bäst i ett projekt som går ut på att hitta alternativ till konsumtionshysterin.

- Vi har nått våra gränser och kan inte fortsätta som nu.

Målet för forskningen är att få fram modeller för en hållbar livsstil, också för stater och hela samhällen.

- Vilken slags välfärdsstat är möjlig utan en ekonomiskt tillväxt som sätter vår ekologiska framtid på spel? Det är den stora frågan, säger Matthies.

Intervjuar downshiftare

Matthies håller inte med om att det behövs en stark ekonomisk tillväxt för att finansiera socialstaten eller välfärdssamhället.

- Det finns redan människor som är tvungna att leva utan ekonomisk tillväxt. De som är utan jobb. Vi kunde fråga dem vilka slags strategier de har utvecklat.

Det är delvis det som forskningen går ut på. Två forskare kommer att fråga invånare i Finland, Belgien, Tyskland, Italien och Portugal hur de lever hållbart.

Det kan handla om personer som är involverade i något projekt, men det kan också vara individer som har gjort vissa val i livet. Till exempel att de odlar sin egen mat, gör ekologiska val eller downshiftar, alltså lever enklare och jobbar mindre.

Sonja Sjöberg i Karleby kunde passa in i forskningen. Hon gör sin egen deodorant, klarar städningen med ättika och blir varken sugen på snabbmat eller att shoppa loss.

Forskare Ingo Stamm kommer att göra intervjuerna ute i Europa. Där har man redan utvecklat modeller för hållbar livsstil.

- Vi hoppas kunna skapa kunskap om de här projekten. De kunde fungera som modeller för samhällen över hela Europa. Vi kanske kan komma med nya idéer för vad som kunde, eller borde, vara för att vi ska gå mot en mer hållbar framtid, säger Stamm.

Glömmer julklapparna i januari

Men är det verkligen möjligt att leva ett liv som inte baseras på ekonomisk tillväxt eller konsumtion?

- Naturligtvis, säger Matthies.

Hon talar i stället om mer livskvalitet och tid för till exempel naturen eller trädgårdsarbete.

- Många som har allt och kan konsumera så mycket de vill saknar ännu något. Många säger till exempel att de gärna vill arbeta mindre än nu.

Matthies frågar sig om det är hållbart att till exempel massproducera plastsaker som vi gör i dag.

- Idén om ekonomisk tillväxt frågar inte om vi verkligen behöver allt det som produceras. Behöver vi så många nya saker varje år, julklappar och annat som vi glömmer redan i januari?

Inte beroende av konsumtion

Alternativet kunde vara något som Matthies kallar grön tillväxt. Att man hittar nya typer av jobb för arbetslösa.

Hon nämner upcycling som innebär att man inte bara återanvänder något, utan ger det ett nytt värde, en ny funktion. Samtidigt undviker man att använda nya resurser.

- Men också att ha mindre arbete och mer fritid, redan det kunde balansera mycket av den ekologiska krisen.

Forskarna vill alltså hitta de modeller som gör det möjligt med en ny livsstil.

- Modeller där människorna inte är beroende av konsumtion längre, säger Matthies.