Hoppa till huvudinnehåll

Nickby brandstation är bedrövlig

dörrar vid brandstation
dörrar vid brandstation Bild: Yle/Erica Vasama sibbo brandstation

Räddningsverket är i desperat behov av en ny brandstation i Nickby i Sibbo. Men bygget ser ut att skjutas upp – igen.

Kommunstyrelsen föreslår att pengarna som reserverats för stationen i budgeten flyttas framåt till 2018.

Det är inte första gången. För brandmännen och akutvårdarna som jobbar på brandstationen i Nickby känns det som om mattan har dragits under fötterna.

brandstation
Stationen har fått en tillbyggnad som har fått två tillbyggnader. brandstation Bild: Yle/Erica Vasama sibbo brandstation

Tillbyggnadens tillbyggnader

- Jag kom hit för nästan 20 år sedan och då fick jag höra att stationen fungerar i tillfälliga lokaler tills en ny byggs, berättar Asko Pohjankoski, tf stationsmästare i Nickby.

Under årtiondena som gått har man reparerat och byggt till för att klara sig några år, alltid med den nya stationen i sikte.

Stationen från 1920-talet fick en bilhall på 1980-talet. Hallen utvidgades med kontor och verkstad i början av 2000-talet. Befälet håller till i ett hus i närheten. En del av utrustningen förvaras utomhus eller i ett förråd i Kalkstrand.

bygel i pannrum
Tvättade släckningsdräkter torkas i pannrummet. bygel i pannrum Bild: Yle/Erica Vasama bygel

Allt är smått

En tillfällig vägg byggdes i bilhallen för några år sedan för att avskilja ett obligatoriskt tvättutrymme för utrustningen. Den stora brandbilen ryms inte in och måste tvättas på gården – mot miljöföreskrifter.

Sibbo kommun har inte råd att bygga om gården.

Vattenslangarna tvättas och torkas i Borgå eftersom det inte finns rum för det i Nickby. Kläderna torkas i ett pannrum som är kanske två kvadratmeter stort.

Konditionssalen rymmer bara ett par motionärer åt gången. Det är svårt att lyfta tyngder eller svinga en kettlebell utan att stöta dem i taket. Allt känns lite för smått.

konditionssal
Konditionssalen ser bra ut vid första anblick. Men luften är dålig. konditionssal Bild: Yle/Erica Vasama sibbo brandstation

Stig ombord!

För fyra år sedan fick bilhallen ytterligare en flygel i form av baracker som fungerar som akutvårdarnas socialutrymmen. Den kallas Cinderella.

De smala korridorerna, de små sovhytterna och ett regelbundet oljud från regn mot plåttaket eller verktyg som används i hallen intill för tankarna under bildäck på en färja.

Senare har det visat sig att barackerna inte uppfyller standarder som krävs för finländska väderförhållanden. Det tillfälliga bygglovet för barackerna går ut 2016. Vad som händer med dem efter det vet Pohjankoski inte.

brandstation och barack
Akutvårdarnas socialutrymmen finns i baracker som känns som en bilfärja. brandstation och barack Bild: Yle/Erica Vasama sibbo brandstation

vilorum
vilorum Bild: Yle/Erica Vasama sibbo brandstation

Kommunen avvaktar

Kommunstyrelsen i Sibbo anser att pengarna som reserverats för en ny brandstation flyttas från budgeten 2016-17 till 2018. Stationen beräknas kosta 3,8 miljoner euro.

Orsaken är att räddningsverksamheten flyttas till en ny regionförvaltning år 2019. Först då vet kommunen hur stor inverkan den har på verksamheten. En station skulle öka kommunens skuldbörda. Därför borde man avvakta, föreslår styrelsen för kommunfullmäktige.

kök
Något bra: köket är nytt. Dubbla kranar och spisar behövs när åtta personer gör mat. kök Bild: Yle/Erica Vasama sibbo brandstation

På farligt ställe

En ny station planeras invid Oljevägen utanför Nickby centrum. Läget skulle vara ypperligt. Idag finns stationen på Jussasvägen i byns kärna. Mittemot finns hälsostationen och ett servicehus, lite längre bort en lågstadieskola.

- Vid varje utryckning kör vi antingen genom skolgården eller genom centrum. Det är farligt, säger Asko Pohjankoski. Dessutom hinner vi ingenstans på sex minuter.

Behovet av en brandstation i Sibbo försvinner ingenstans i framtiden, inte heller behovet av att flytta från centrum.

- Söderkulla är ett växande område och vi når inte dit tillräckligt fort i dagens läge, säger brandman Aki Rasilainen.

vägg
Den tillfälliga väggen avskiljer ett tvättutrymme för bilar. Den stora brandbilen ryms inte in. vägg Bild: Yle/Erica Vasama vägg med flagande färg

Vem vill jobba här?

Aki Rasilainen är inte den enda som chockades av stationens skick då de såg den för första gången.

- När vi får turare från andra stationen undrar de om det här är nutid, säger akutvårdare Niklas Stellberg. Det är både trångt och gammalmodigt.

Akutvårdarna jobbar i skiften på 12 eller 24 timmar, brandmännen jobbar 24 timmar i sträck. Det känns viktigt för dem att stationen är ändamålsenlig.

Asko Pohjankoski är övertygad om att stationens dåliga skick påverkar rekryteringen av ny personal. Själva räddningsutrustningen är modern och stämningen bland de anställda god.

stolar och docka
I det här rummet kan man både se på tv och öva första hjälpen på en docka. stolar och docka Bild: Yle/Erica Vasama länstolar

Något måste göras nu

Kommunfullmäktige i Sibbo ska ännu ta ställning till styrelsens förslag att skjuta upp byggandet av den nya brandstationen.

Tf stationsmästare Asko Pohjankoski tvivlar på att fullmäktigeledamöterna verkligen vet hurudana förhållanden räddningspersonalen jobbar i.

- Om den nya stationen inte byggs nu, måste vi börja göra något åt den vi har idag.

Pohjankoski skulle börja med att bygga en ordentlig tvättplats för bilarna, göra om golvet i hallen eftersom det nuvarande är för halt och bygga om tvättrummet där kaklen har spruckit. Och så borde man göra något åt ”Cinderella”.