Hoppa till huvudinnehåll

Simon Zion ska riva ridåerna i Idol

Ridån rivs ner och en ny sida visas. På det sättet ska Ekenäsbördige Simon Zion klara av fredagens final i svenska Idol.

Simon Zion, Amanda Winberg och Martin Almgren kämpar om segern i Globen i Stockholm.

Simon Zion, Amanda Winberg och Martin Almgren.
Simon Zion, Amanda Winberg och Martin Almgren. Simon Zion, Amanda Winberg och Martin Almgren. Bild: Tv4/Annika Berglund martin almgren,Ekenäs

Simon Zion säger att han har mycket att lära sig de här sista dagarna.

- Det är en ny scen och nya kameror. Scenen i Globen är större, så mycket handlar om kondition. Det första numret är explosivt så jag ska orka studsa runt på scenen och sjunga samtidigt.

I en bubbla i ett hotell

Det är mycket som förändrats sedan Simon Zion kom till hotellet den 13 september tillsammans med alla andra deltagare i Idol. Han säger att han levt som i en bubbla sedan dess.

- Jag har haft bra kontakt med vissa andra idoler, det har varit jäkligt bra häng. Och det blir mera och mera jobb ju färre som är kvar.

Idol går inte ihop med familjelivet

Simon Zion är gift med Annica och paret har en liten dotter. Zion säger att Idol inte går så bra ihop med familjelivet.

- Jag sade åt produktionsgruppen att familjen måste få vara med mig på hotellet. Min fru har dessutom hand om mina kläder och det är hon som planerar showen.

Det var Annica Zion som uppmuntrade honom att delta i Idol.

- Jag var för ett år sedan på väg till Alperna för att spela med en duo då hon skickade ett meddelande om att jag är bokad till Globen om ett år. Jag tog det inte riktigt på allvar just då.

Ingen kör med Simon Zion

Simon Zion hade tänkt på Idol då han var yngre, men hade avfärdat tanken vid det här laget.

Nu har Idol varit hans liv sedan tidigt i höstas.

- Jag har varit litet på min vakt, det är man ju när man gör något nytt. Man kan inte köra med mig nu när jag är äldre, jag säger till om något inte passar mig.

Byter dialekt och språk

Det är många i Finland som hejar på Simon Zion som växte upp som Simon Reinikainen i Ekenäs. Finland är hemma även om han inte bott här som vuxen.

- Jag har med åren insett att jag inte har mycket kvar i Finland längre, men det kommer alltid att vara hemma. Jag känner mig inte som svensk även om jag bor i Sverige.

De som följt med Idol märker att Simon Zion galant pratar det som vi i Finland kallar rikssvenska. Han har gått i skola i Umeå och lärt sig den dialekten.

- Jag flyttade till Umeå i en sådan ålder att det var lätt att härma polarna i skolan som pratade på ett visst sätt. Jag kunde inte prata så där hemma, så där kom den finska delen av mig fram.

Vilket syns i att han pratar finlandssvenska med Svenska Yles reporter och han pratar finska med sin dotter.

När folk är intresserade av hans bakgrund så säger Simon Zion att han ursprungligen är från Finland, men hemma i Umeå.

- Men jag besöker inte Umeå, jag känner ingen där längre. Alla vänner har flyttat och min familj bor i Finland. Det är vemodigt på något sätt att inte höra hemma någonstans.

Galen publik i Finland

Simon Zion säger att det känns stort att ha stöd av fans i Finland.

- Jag är glad över att de inte bokade biljetterna till Globen förgäves. Jag har lust att komma till Finland och spela för dem som hejar på mig. Den finska publiken är galen.

- Det är bra drag på finska gigs, folk är mottagliga för olika sorters musik.

Folkkär snubbe och proffsig Amanda

Vad gör Simon Zion om han vinner svenska Idol? Han säger att oddsen är på Martins och Amandas sida.

- Martin är den folkkära snubben i Sverige och Amanda är väldigt proffsig i sina framträdanden.

Det är här ridån och nya sidor ska rädda Simon Zion.

- Det första jag ska göra är att riva ner ridån och skaka om litet. Jag ska visa en sida som ingen kanske sett. Och förhoppningsvis får jag så många röster att jag också får sjunga de två andra låtarna i finalen.

Läs också