Hoppa till huvudinnehåll

Desperata asylsökande vid gränsen till Makedonien

Asylsökande på den grekiska sidan om gränsen protesterar mot att de inte släpps in i Makedonien 3.12.2015
Asylsökande protesterar nära den grekiska byn Idomeni, vid gränsen till Makedonien. Asylsökande på den grekiska sidan om gränsen protesterar mot att de inte släpps in i Makedonien 3.12.2015 Bild: EPA/ZOLTAN BALOGH flyktingar vid gränsen till makedonien.

EU:s inrikesministrar möts i Bryssel idag för att diskutera svåra frågor om flyktingkrisen, Schengensamarbetet och kampen mot terrorn. Samtidigt tilltar desperationen bland tusentals flyktingar som sitter fast på den grekiska sidan om gränsen till Makedonien.

En del EU-länder har hotat utesluta Grekland från Schengen om landet inte sköter sin gränsbevakning bättre och ser till att flyktingar registreras och får nödvändig hjälp.

På torsdag kväll meddelade EU:s gränskontrollmyndighet Frontex att man kommit överens med Grekland om att skicka Frontex-personal till gränsen mot Makedonien för att hjälpa till med att registrera flyktingar. Själva gränsbevakningen vill Grekland sköta själv.

Vid gränsen mellan Grekland och Makedonien har det utspelats desperata scener under de senaste dagarna, eftersom tusentals asylsökande och migranter sitter fast där.

"De gråter, de bryter ihop, de skadar sig själva"

Makedonska myndigheter har under den senaste tiden låtit bara syrier, irakier och afghaner passera gränsen. Tusentals människor från bland annat Iran, Marocko och Pakistan har fastnat i gränsstaden Idomeni.

På torsdagen förekom där sammandrabbningar mellan asylsökande och grekisk kravallpolis. En asylsökande omkom mitt under oroligheterna då han nuddade vid en strömförande ledning vid järnvägen.

Asylsökande från olika folkgrupper har också drabbat samman i gränsområdet.

Asylsökande som inte släpps in i Makedonien sitter och ber på den grekiska sidan om gränsen 2.12.2015
Asylsökande som inte släpps in i Makedonien sitter och ber på den grekiska sidan om gränsen Asylsökande som inte släpps in i Makedonien sitter och ber på den grekiska sidan om gränsen 2.12.2015 Bild: EPA/ZOLTAN BALOGH flyktingar vid gränsen till makedonien.

Svenska medier intervjuade på torsdag kväll en svensk volontär i Idomeni som berättade om den tilltagande desperationen.

- De ger sig på varandra. Det är slagsmål vid alla matutdelningar, men just nu finns det ingen mat och inget vatten, berättade Alireza Akhondi för Sveriges radio. De gråter, de bryter ihop, de skadar sig själva. För några dagar sedan hade ett gäng sytt ihop sina munnar, tillade Akhondi.

Den grekiska migrationsminister Yannis Mouzalas medgav att situationen vid gränsen är svår.

- Vi försöker klara av situationen i Idomeni utan att ta till våld, utan blodsutgjutelse. Situationen blir svårare och svårare, sade Mouzalas.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes