Hoppa till huvudinnehåll

Får bidrag för studie i språkbad

Siv Björklund, professor i språkbad vid Vasa universitet
Professor Siv Björklund är med och får ett bidrag för att forska i flerspråkig identitet. Siv Björklund, professor i språkbad vid Vasa universitet Bild: Yle/Sofi Nordmyr siv björklund

Språkbadsforskningen på Vasa universitet får ett bidrag på 368 000 euro av Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS).

Bidraget ges till projektet Samverkan mellan språklig praxis, flerspråkig identitet och språkideologi. Projektet drar igång i januari och leds av professor Siv Björklund på enheten för Nordiska språk.

Projektet fokuserar på hur språkbad i svenska påverkar elever, lärare och föräldrars syn på tvåspråkighet och flerspråkighet. Det fokuserar också på språklig identitet. Forskarna kommer också att undersöka hur språkbad påverkar språkpolitiken i Finland.

Ny typ av studie

I ett pressmeddelande säger Björklund att projektet är en del av en ny forskningsinrikting.

- Tidigare har studier fokuserat på traditionella och minoritetsspråk i i klasser där det talas flera språk och finns flera kulturer. Det finns få studier som fokuserat på minoritetsspråks identitet i tvåspråkiga miljöer, säger Björklund.

Projektet är beräknat att ta fyra år.

Forskningsledare Karita Mård-Miettinen och doktoranderna Pia Hirvonen, Annika Peltoniemi och Sanna Pakarinen deltar också i projektet.

Läs också