Att dagligen läsa ska bli rutin i hemmet, om Hem och skola får bestämma. Med projektet Föräldrarnas kvart om dagen ska föräldrarna engageras. Bland annat östnyländska föräldrar får i läxa att läsa för sina barn.
Barnen och föräldrarna i Norra Paipis skola i Sibbo har fått en gemensam läxa. Varje dag ska de reservera en stund för läsning tillsammans.
Åttaåringen Adrian Lindberg plockar fram boken om bröderna Lejonhjärta och kryper upp i pappas famn. Minns du vad vi läste igår, frågar pappa Johan Lindberg. Den där Skorpan kom till en grotta, säger Adrian. Jo, och så stötte han väl på Hubert som jagade varg och som räddade honom, fortsätter pappan.

Innan de sätter i gång med sagan går det alltid tillsammans igenom vad som senast hände i boken.
- Det gör vi för att träna på läsförståelse, berättar Johan Lindberg.
Gemensamma krafter
Att dagligen läsa ska bli rutin, men då måste skolan och hemmen samarbeta, säger verksamhetsledare Michaela Romantschuk från förbundet Hem och skola.
- Barnen känner av och ser att det är en gemensam angelägenhet och blir mer intresserade.
Lilian Westerlund som är lärare i Norra Paipis skola är av samma åsikt. Skolan klarar inte ensam av att ge barnen den litteraturkunskap, läsförståelse, och breda ordkunskap som fås då hemmet och skolan jobbar tillsammans, säger Westerlund.
- Jag hinner inte på samma vis med 20 elever i klassen som man hinner när man sitter ensam med sitt barn hemma i soffan.
Många barn svaga i läsning
Projektet En kvart om dagen har funnits i tiotals år men har fått nytt liv igen. Också skolorna har vaknat upp efter att PISA-resultaten har gjort det klart att finländska barn är sämre än tidigare på läsning och läsförståelse.
Det är dessutom en stor skillnad i resultaten mellan pojkar och flickor.
- Tack och lov att det här projektet finns, för barnens läsförståelsekunskaper har rasat de senaste åren, säger Lilian Westerlund. Vi måste satsa på modersmål och det här är ett bra sätt.

- Det här projektet tvingar dig att börja om du inte har vanan inne, säger Lindberg.
Ett bra tips är att hitta böcker som både barnet och man själv tycker om, säger han. Jag har valt att läsa texter som kanske är lite för svåra för barn och sedan förklarar jag orden för Adrian. Jag märker också att han har blivit bättre på att koncentrera sig.
I början av nästa år ska projektet introduceras i daghem, berättar Michaela Romantschuk. Ett bevis på att projektet behövs.