Hoppa till huvudinnehåll

Hänger skolan med i digitaliseringen?

Två skolelever jobbar vid sina datorer under en lektion.
Ungdomar använder tekniken i sin vardag men fungerar det i undervisningen? Två skolelever jobbar vid sina datorer under en lektion. Bild: Yle/ Felix Ollus, Filip Höglund, Eddi Koistinen juho tiukkanen

Tekniken har börjat användas mer och mer inom undervisningen. Vad tycker eleverna och lärarna om utvecklingen? Hur ser framtiden ut för tekniken?

På fritiden använder vi teknik hela tiden och faktum är att den förekommer alltmer i skolarbetet och undervisningen också. Bara under de senaste fem åren har man övergått från att använda OH-apparater, papper och penna till interaktiva skrivtavlor och datorer.

Tekniken hör alltmer till de ungas vardag, vilket som med det mesta har både positiva och negativa sidor. Ny teknik gör undervisningen och skolarbetet mera effektivt men kan också ha en distraherande effekt under lektionerna.

Ergonomi och ljudmiljö

Tekniken i Vasa Övningsskolas gymnasium fungerar bra men måste uppdateras hela tiden.

- Vi har bra ICT-service och en bra IT-pedagog, säger Ulla Granfors, rektor till Vasa Övningsskolas gymnasium.

Vasa övningsskola har prioriterat det pedagogiska med tekniken, inte att bara göra den mer avancerad. Granfors tror att tekniken kommer ta över de ursprungliga läromedlen förr eller senare.

- Jag hoppas att man ännu kommer att använda böcker eftersom de ger en annan sorts känsla än att läsa en e-bok och då tänker jag främst på skönlitteratur.

Alla gymnasiestuderande har en egen dator.

- Vi försöker utveckla den digitala miljön hela tiden. Jag tycker att den tekniska utrustningen ändå inte är det viktigaste utan själva lärandet. Vi måste också tänka på ljudmiljön och ergonomin för att effektivt kunna använda tekniken, säger Granfors.

Enligt nya gymnasieläroplanen som tas i bruk 1.8.2016 ska studerande handledas i att använda digitala studiemiljöer, studiematerial och verktyg för att söka och utvärdera information i olika former. Studerandena erbjuds också möjligheter att genomföra studier som distansstudier.

Tekniken är bra men kunde bli bättre

Enligt gymnasiestuderande vid Vasa övningsskola underlättar tekniken vardagen. Tekniken är positiv för utvecklingen av skolan eftersom studerandena är så vana vid den och använder den så mycket i sin vardag.

Man har alltid antingen mobiltelefonen eller datorn med sig och behöver inte bära runt på en massa papper. Tekniken gör textskrivning och redigering snabbare och smidigare. Via till exempel Fronter och Wilma kan man kommunicera mellan lärare och elever och jobba hemifrån om man missat en lektion. Prov och förhör går också lätt att skriva på dator.

Nackdelarna men tekniken kan vara för mycket skärmtid och att den inte alltid är helt tillförlitlig. Dessutom kanske inte alla har möjlighet att skaffa en egen dator eller telefon.

Eleverna ser fortfarande utvecklingsmöjligheter bland annat när det gäller antecknandet. Man skulle till exempel kunna skapa någon sorts app eller program så att det skulle vara lättare att dela anteckningar mellan apparaterna. Så trots att tekniken blir bättre är den ändå lite föråldrad jämfört med den man använder hemma.

Felix Ollus, Filip Höglund och Eddi Koistinen, Vasa övningsskolas gymnasium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Läs också

Nyhetsskolan

 • Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

  Börja med frågorna vad, hur, varför, var och när?

  Medieanvändningen har förändrats på grund av nätet. Tyvärr kryllar det av lögner och det är lätt att manipulera människor som inte kan skilja på sant och falskt. Det är på vars och ens eget ansvar att vara källkritisk. Trovärdig media och läskunniga väljare hör till fundamenten för vår demokrati.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan