Hoppa till huvudinnehåll

Museiverket säger upp 29 och stänger museer

hvitträsk, 2015
Hvitträsk i Kyrkslätt ska i fortsättningen bara hålla öppet under sommaren. hvitträsk, 2015 Bild: Yle/Carina Bruun 2015

Museiverket säger upp 29 anställda efter avslutade samarbetsförhandlingar. För att klara sparkravet på två miljoner euro kommer också två museer att stängas medan andra drar ner på öppettiderna.

Nedskäringarna drabbar flera av Nationalmuseets museiobjekt. Urajärvi herrgård i Asikkala och Frugård i Mäntsälä kommer att stängas.

Villa Ekudden
Villa Ekudden Villa Ekudden Bild: Paasikivi ekudden
Hvitträsk i Kyrkslätt och Villa Ekuddens museum i Helsingfors kommer i fortsättningen bara att hålla öppet under sommarsäsongen.

Vid Villnäs museum kommer öppettiderna att dras ner.

Nästan var femte arbetsplats försvinner

Museiverket uppger att det inte går att spara in tillräckligt mycket pengar utan att skära ner på personalen. Av Museiverkets kostnader går 54 procent i år till personalkostnader medan hyrorna utgör runt 30 procent av kostnaderna.

Totalt ska 45 arbetsplatser försvinna från Museiverket vilket motsvarar nästan en femtedel av alla 250 anställda. Det här uppnås genom att 29 personer avskedas, 11 går i pension och 5 arbetstillfällen sparas enligt Museiverket bort genom interna arrangemang.

Finansieringen kan sjunka ytterligare

Då Museiverket inledde samarbetsförhandlingarna i slutet av oktober var 35 årsverken i fara. Museiverket måste på grund av minskad statsfinansiering spara 2 miljoner euro år 2016.

Verket uppskattar att finansieringen kommer att krympa ytterligare de kommande åren.

Museiverkets ansvarar bland annat för att skydda kulturhistoriskt värdefulla miljöer och byggnader. Verket, som är underställt Undervisnings- och kulturministeriet, ska också kartlägga och förevisa den kulturhistoriska nationalsamlingen och stöda utvecklingen av den nationella museibranschen.

Läs också