Hoppa till huvudinnehåll

Sipilä: Inga förutsättningar att nå ett samhällsfördrag

Juha Sipilä under presskonferensen på Villa Bjälbo fredagen den 4 december.
Juha Sipilä under presskonferensen på Villa Bjälbo fredagen den 4 december. Juha Sipilä under presskonferensen på Villa Bjälbo fredagen den 4 december. Bild: Str / Lehtikuva samhällsfördrag

Statsminister Juha Sipilä meddelade på fredagen efter förhandlingar med arbetsmarknadsparterna att det inte finns förutsättningar för att nå ett samhällsfördrag. Regeringen kommer ändå inte att stänga dörren för en gemensam överenskommelse och nu ska diskussionerna mellan arbetsmarknadsparterna fokusera på lokala avtal.

– Jag har i dag träffat arbetsmarknadsparterna och det har visat sig att förutsättningar för att nå ett samhällsfördrag inte finns, sade Sipilä under under en snabbt sammankallad presskonferens på Villa Bjälbo på fredagen.

I onsdags avbröts förhandlingarna kring samhällsfördraget efter det att Bil- och transportarbetarfacket AKT meddelat att förbundet inte går med i ett allmänbindande avtal.

Sipilä poängterade ändå att bollen fortfarande ligger hos parterna på arbetsmarknaden och att regeringen inte ännu stänger dörren för ett alternativ till tvångslagarna.

Sipilä sade att han själv presenterat några idéer på hur man kunde lösa tvisten mellan arbetsmarknadsparterna men att de inte köpte hans idéer. Sipilä ville inte avslöja vad han föreslagit.

– Det är som i affärsvärlden. Man offentliggör inte en prototyp som inte fungerar.

Alla vill ha lokala avtal

Under presskonferensen meddelade Sipilä också att diksussionerna mellan arbetsmarknadsparterna kommer att fokusera på lokala avatal iställt för ett samhällsfördrag. Enligt Sipilä är alla parter redo att gå vidare med beredningen av lokala avtal.

Regeringen kommer att informera mer om sin ställning i frågan nästa vecka då diskussionerna fortsätter.

Finlands Näringsliv EK meddelade förra veckan att de från och med nästa år inte längre kommer att vara en part i centrala inkomstpolitiska uppgörelser. Fackcentralen FFC stödde inte EK:s utspel förra veckan, men nu är alla arbetsmarknadsparter redo att gå in för lokala avtal.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes