Hoppa till huvudinnehåll

Så vet du vad ditt barn laddar ner på sin telefon

Flicka använder sin smarttelefon.
Flicka använder sin smarttelefon. Bild: Picjumbo/Viktor Hanacek socialt medium

När också familjens minstingar har sina egna mobiltelefoner lönar det sig för de vuxna att hålla koll på användarkontona. Så här vet du vad barnen och ungdomarna laddar ner på sina telefoner - och delar inköp fiffigt med familjen.

Med hjälp av begränsningar kan du också kontrollera vad barnen gör och ser på sina telefoner.

IOS Familjedelning gör det lättare att följa med applikationsinköp

Syftet med familjedelning är att göra familjemedlemmarnas liv och användningen av Apple-kontona lättare.

Utan familjedelning går det till exempel inte att på barnets telefon använda en applikation som har köpts med förälderns konto, om man inte har använt förälderns Apple ID. Det kan i sin tur skapa problem med bland annat användarnamn.

Med hjälp av familjedelningen kan upp till sex familjemedlemmar dela sina inköp från Itunes, Ibooks och App Store. Då familjedelningen väl har tagits i bruk får familjemedlemmarna direkt tillgång till varandras musik, böcker och applikationer utan att man delar Apple ID eller lösenord.

Det går numera att skapa användarnamn för barn under 13 år, vilket gör familjedelningen ännu mer fungerande.

Inköp görs centralt

Inköpen görs centralt med ett bankkort som tillhör en vuxen i hushållet. Den här personen är familjens samordnare, som bjuder in de andra familjemedlemmarna och förbinder sig till att betala för deras inköp.

Aktiverar man Be om köp skickas en notis till familjens samordnare varje gång ett barn hittar en app som hen vill ladda ner på sina telefon, vare sig appen är gratis eller inte. Samordnaren kan sedan enkelt godkänna eller förkasta köpet.

Om man väljer att inaktivera familjedelningen - till exempel när barnen blir äldre - får var och en sina egna inköp, oberoende av om de betalats med samordnarens bankkort eller inte.

Familjedelning finns tillgängligt för IOS 8, Mac-datorer med Yosemite och pc:ar med Icloud för Windows 4.0.

Så här kommer du igång med familjdelningen:

familjedelning med Apple
familjedelning med Apple familjedelning med apple

Ta i bruk familjedelningen: Gå till Inställningar > Icloud > Ställ in familjedelning. Följ instruktionerna på skärmen och bjud in familjemedlemmarna.

Skapa ett Apple ID för ett barn: Gå till Inställningar > Icloud > Familj. Scrolla ner och välj Skapa ID för barn.

Så använder du delade inköp: Välj App Store, Itunes eller Ibook Store. Ifall du använder en Iphone, gå till Uppdateringar > Inköp och välj familjemedlem. Använder du en Ipad går du direkt till Inköp.

Ta i bruk Be om köp: Gå till Inställningar och välj Icloud > Familj. Klicka på ett namn och välj Be om inköp.

Använd flera konton med Android

Google har ingen likadan digital lösning för familjer som Apple (eller Amazon), men ett alternativ finns ändå för Android.

Det är enklast att dela applikationer genom att använda samma Google-konto på telefonerna. Det är möjligt tack vare att man med Android kan ha flera olika konton på en telefon.

Ett barn kan exempelvis ha ett eget konto för e-post och kalender och ett annat, gemensamt med Google Play Store. Då är det bra att skapa kontot enbart med syftet att köpa och dela innehåll.

Med kontot gör man sedan alla relevanta inköp, som också kan användas av alla personer som har kontot på sin telefon. Alla familjemedlemmar kan alltså samtidigt ha ett personligt konto för bland annat e-post på sina telefoner och dessutom ett annat konto som är gemensamt.

Så tar du i bruk inköpskontot med Android:

Om du känner dig lockad av ett gemensamt inköpskonto, kan du gå till väga så här för att installera det på dina familjemedlemmars telefoner. Det kan fungera lite annorlunda beroende på telefonen och programversionen.

Gå till telefonens inställningar och välj Lägg till konto. Telefonen ber dig till slut välja hurudan information som ska synkroniseras via kontot. Gör inga val här när det gäller delning av applikationer.

screenshot nexus
screenshot nexus screenshot nexus

Om du däremot också vill dela inköpta böcker eller andra mediefiler med familjen ska du välja att synkronisera Google Play-böcker, Google Play-filmer och Play-tidningar. Efter det förflyttas du till Play Store, där du använder inköpskontot i fråga. Menyn finns till vänster vid sökfunktionen och är markerad med tre streck.

Du kommer åt inköpskontot på två olika sätt: via den runda, blåa profilikonen eller via den lilla vita pilen nedanför profilikonen. Byt profil i Play Store och ladda ner appar och annat på telefonen.

Att begränsa tjänster och innehåll med IOS

Aktivera begränsningar på Apple
Aktivera begränsningar på Apple aktivera begränsningar på apple

Det går också att begränsa program, tjänster och innehåll på mobiltelefoner. Begränsningar gör det möjligt för föräldrar att i en viss utsträckning kontrollera vad barnen gör med sina telefoner.

Med en IOS går man till väga enligt följande: Gå till Allmänt > Begränsningar > Aktivera begränsningar. Först får man ställa in en lösenkod, som behövs varje gång man önskar göra ändringar i begränsningarna. Den är inte samma sak som lösenkoden för själva telefonen, men är ändå viktig att memorera.

Med hjälp av begränsningarna kan man till exempel helt och hållet förhindra att en användare kommer åt Itunes Store, Ibook Store eller App Store. Man kan också förhindra att användaren laddar ner applikationer eller raderar sådana.

Ett effektivt sätt att begränsa oväntade utgifter är att förhindra köp inom appar. Så undviker man att barn kanske av misstag gör inköp när de spelar så kallade free-to-play-spel.

Dessutom kan föräldrarna definiera hurudant innehåll, alltså hurudan musik, hurudana filmer, tv-program och böcker barnen kan konsumera - men det gäller enbart innehåll från Apples egna butiker.

Att begränsa tjänster och innehåll med Android

Med Android begränsar man applikationsköp genom att gå till Play Store och välja inställningar. Här kan man begränsa tillgången till alla applikationer. Man väljer en åldersgräns som definierar hurudana spel och filmer barnet kan ladda ner eller köpa. Begränsningarna gäller enbart den telefon där de tas i bruk.

En lösenkod är ett annat sätt att förebygga oavsiktliga köp i Play Store. Det är ett effektivt sätt att stoppa inköp inom applikationer som till synes är helt gratis.

Men också här fungerar koden enbart på den telefon där den finns installerad. Ta i bruk koden genom att gå till Play Store och välja ikonen med tre streck samt Inställningar och Be om lösenord före köp.

Niko Antin, Yle
Originaltexten på Kuningaskuluttajas webbplats.

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP