Hoppa till huvudinnehåll

Finland firar 98 år av självständighet

Finland firar i dag sin självständighet, 98 år efter att riksdagen godkände självständighetsdeklarationen den 6 december 1917.

Varje självständighetsdag är viktig och festlig, men så småningom börjar blickarna riktas mot de kommande storslagna festligheterna i samband med Finlands 100-årsdag 2017. Förberedelser för den stora dagen har inletts på allvar på många fronter.

Hör självständighetsförklaringen i radio:

Yle satsar i normal ordning stort på slottsbalen; i år får tittarna följa med förberedelser inför presidentens mottagning från och med klockan 13.

Tittarna får förflytta sig vidare till den direktsända mottagningen i presidentens slott 18.50 och därefter följa med efterfesten på Hotel Kämp. På efterfesten uppträder bl.a. Robin och Waltteri Torikka.

Finlands flagga och brinnande ljus.
Finlands flagga och brinnande ljus. Bild: Derrick Frilund ssd13

Den första mottagningen på presidentens slott hölls år 1919. President K.J. Ståhlbergs 150 gäster bjöds på kaffe med dopp. I och med att gästantalet ökade infördes ceremonin med handskakning 1925.

Också trakteringen blev småningom mångsidigare.

Numera sitter stundvis två miljoner finländare hemma i soffan och ser på tv hur gästerna gör entré, vad de har på sig, hur de dansar, vad de dricker och vem de pratar med.

Festbord på självständighetsbalen 2009
Festbord på självständighetsbalen 2009 Bild: YLE/Jyrki Lyytikkä självständighetsbalen 2009

Kläderna och frisyrerna intresserar år efter år. Tillställningen är de facto av stor betydelse för finländsk design och inhemsk klädindustri.

Det är också många som själva festar medan tv:n står på, och så finns det sällskap som samlas år efter år för att tillsammans titta på slottsbalen på tv.

badkar med två glas champagne
badkar med två glas champagne Bild: www.sxc.hu badkar,skumppa

PM för självständighetsdagen 2015

 • Affärerna är huvudsakligen stängda, med undantag för små butiker och dagligvaruaffärer i glesbygden.
 • Alko påverkas inte, öppet dagen innan enligt normal lördagstidtabell kl 9-18
 • Bussar trafikerar enligt normal söndagstidtabell
 • Kollektivtrafiken i huvudstadsregionen följer normal söndagstidtabell, men vissa ändringar kan förekomma på grund av fackeltåg och andra evenemang.
 • VR:s tåg i närtrafik trafikerar enligt söndagstidtabell. Några extraturer har satts in och några turer dragits in.
 • VR:s tåg i fjärrtrafik följer huvudsakligen normal söndagstidtabell.
 • Jyväskylä värd för självständighetsparaden

  Men det händer också mycket annat på självständighetsdagen.

  Försvarsmaktens självständighetsparad hålls i Jyväskylä i närvaro av flygvapnets kommendör Kim Jäämeri och representanter för stadsledningen och veteranorganisationer.

  Kim Jäämeri
  Kim Jäämeri, flygvapnets kommendör Kim Jäämeri Bild: Lehtikuva kim jäämeri

  I paraden deltar cirka 650 personer och 50 fordon.

  Däremot måste Midnight Hawks flyguppvisning över Jyväskylä inhiberas på grund av dåligt väder.

  Kransnedläggningar, demonstrationer och sopplunch

  Polisen i Helsingfors och andra större städer befarar att det i år blir oroligare än tidigare vad gäller protester av olika slag. Det ordnas också fler demonstrationer i år.

  Polisen har förberett sig på våldsamheter i samband med demonstrationer och motdemonstrationer, bland annat i flyktingfrågan.

  Förutom att det demonstreras för och emot invandring kommer det att tågas för och emot EU-medlemskap.

  Demonstration för att Finland lämnar EU
  Anti-EU-demonstration 6.12.1015 Demonstration för att Finland lämnar EU Bild: Lehtikuva anti-eu-demonstration

  På kvällen ska den nationalistiska 612.fi-föreningen ordna ett fackeltåg till Sandudds begravningsplats. Enligt föreningen är avsikten att hedra tidigare generationers uppoffringar och det självständiga Finland.

  En aktivistgrupp har meddelat på nätet att man tänker stoppa fackeltåget. Gruppen kallar i sina nätskriverier deltagarna i fackeltåget för nazistsvin.

  Polisen känner till de bägge gruppernas planer.

  Bilister uppmanas att i mån av möjlighet undvika att röra sig i centrum på eftermiddagen på grund av folksamlingarna.

  I Helsingfors ordnar Heikki Hurstis välgörenhetsorganisation den traditionella självständighetsfesten för mindre bemedlade på Hagnäs torg klockan 12-15. Där delas det också ut matkassar för festdeltagarna att ta med sig.

  Hurstis självständighetsfest för mindre bemedlade
  Hurstis självständighetsfest för mindre bemedlade Hurstis självständighetsfest för mindre bemedlade Bild: Lehtikuva heikki hursti

  Andra evenemang: kl. 12 tågar en grupp med tända gravljus från Salutorget till Narinkens torg till minnet av de överskuldsatta som tog livet av sig i 90-talets lågkonjunktur.

  Marsch till minnet av överskuldsatta som tog livet av sig i 90-talets lågkonjunktur
  Marsch till minnet av de överskuldsatta Marsch till minnet av överskuldsatta som tog livet av sig i 90-talets lågkonjunktur Bild: Lehtikuva finlands självständighetsdag

  Julkalender i form av ljusinstallation på Esplanaden kl. 15, kransnedläggning vid Hjältekorset kl. 16, Studenternas fackeltåg kl. 17 och stadsdirektör Jussi Pajunens tal till studenterna kl. 18.

  Högstadieelever från Norsen uppvaktar på självständighetsdagen vid hjältegravarna i sandudd 2014
  Högstadieelever från Norsen uppvaktar på självständighetsdagen vid hjältegravarna i sandudd 2014 Bild: Yle/Anna Savonius självständighetsdag

  Esbo stad inbjuder invånarna till en gratis självständighetskonsert i Esbo Metro Arenan kl.14.30–16.00. Solister är operasångaren Jorma Hynninen, Samuli Edelmann samt Saara Aalto. Biljetterna är slut vid utdelningsställena, men man kan fråga om biljetter vid kassan. Konserten kan avlyssnas direkt via webben.

  I Åbo ordnas De mindre bemedlades självständighetsfest på Salutorget kl 12. Operation Matkassen bjuder på gratis soppa och kaffe, och det delas ut kläder och matkassar.

  I Åbo sker kransnedläggning vid hjältegravarna kl. 11 på Åbo begravningsplats och studenternas fackeltåg till hjältegravarna startar kl. 17.45 från Studenthuset. Gratis konserter med Åbo filharmoniska orkester hålls kl. 12 och kl. 15. Det finns enstaka biljetter kvar. Konserten kl 15 kan man också följa med via orkesterns webbplats.

  rad av förtjänsttecken på kostymslag.
  rad av förtjänsttecken på kostymslag. Bild: Bild:Yle/Arja Lento medaljer

  Borgå självständighetsfest firas kl. 14 i Konstfabriken där det är kaffeservering. Festprogrammet är uppbyggt kring Jean Sibelius och olika aktuella teman. Det kostar inget att delta.

  Klockan 11 hålls gudstjänst i Domkyrkan, kl. 12.15 avgår medborgarmarschen från torget till hjältegravarna där det är kransnedläggning kl. 12.50.

  I Vasa ordnas självständighetsdagens huvudfest i stadshusets festsal kl. 15. Festen är öppen för alla. Där får man höra festtal och se uppvisningar, och stadens Kulturpris och stipendiet till årets unga kulturutövare utdelas.

  Redan klockan 8 på morgonen tänds ljus på hjältegravarna och kl. 9 hissas flaggan vid traditionsmuren på Kaserntorget.

  Kransar vid hjältegravarna i Vasa
  Kransar vid hjältegravarna i Vasa Bild: Yle/Roger Källman hedersuppvaktning

  Klockan 10 blir det tvåspråkig gudstjänst i Trefaldighetskyrkan och kl. 13 läggs kransar ned vid hjältegravar och minnesmärken.

  Klockan 16.45 startar ett fackeltåg från Kaserntorget till Frihetsstatyn.

  I Jakobstad hålls en tvåspråkig självständighetsgudstjänst i Jakobstads kyrka kl. 10, kl. 11.15 är det uppvaktning vid de stupades gravar på Nya gravgården och kl. 13 är det självständighetsfest i Församlingscentret.

  Också i Raseborg händer det mycket på självständighetsdagen.

  Gudstjänster och kransnedläggningar sker åtminstone i Ekenäs, Snappertuna, Pojo, Tenala, Bromarv och Karis. Huvudfesten ordnas kl. 15 i Ekenäs; där uppträder magiker Frank Björklöf och elever från Lärkkulla musikinstitut. Kaffeservering.

  Självständighetsdagen i Ingå bjuder på bland annat uppvaktning vid de stupades grav i Degerby kl. 13, uppvaktning vid de stupades grav i kyrkbyn kl. 13.30,
  tvåspråkig självständighetsgudstjänst i Ingå kyrka kl. 14 och självständighetsfest i Merituulen koulu kl. 15.

  Här är självständighetsdagens befordringar.

  Läs också

  Slottsbalen

  Nyligen publicerat - Slottsbalen