Hoppa till huvudinnehåll

130 gripna efter demonstration i Helsingfors

Polisen hindrar demonstranter i Tölö.
Polisen hindrar demonstranter i Tölö. Bild: Lehtikuva/Aku Häyrynen tryckluftsgevär,demonstration

Polisen grep över 130 demonstranter i samband med söndagskvällens manifestation i Helsingfors. Enligt polisen skedde gripandena för att hindra brott och ordningsproblem.

En grupp under namnet "Friheten på spel" planerade att förhindra den nationalistiska föreningen 612:s fackeltåg på självständighetsdagen. Fackeltåget gick till hjältegravarna på Sandudds begravningsplats.

Genom att spärra av gator och begränsa rörligheten på olika håll i Tölö försökte polisen hindra människorna från de två olika lägren från att komma i kontakt med varandra.

– Alla har rätt att uttrycka sin åsikt och polisens uppgift är att trygga den rätten, säger biträdande polisdirektör Ilkka Koskimäki som är nöjd över myndigheternas samarbete.

De flesta av de gripna har släppts och återstoden ska släppas under morgonen.

Polisen var beredd på krafttag och hade redan före demonstrationen meddelat att de som gör sig skyldiga till brott kommer gripas.

På två ställen i Tölö spetsades situationen till så pass mycket att polisen kände sig tvungen att använda luftgevär som skjuter projektiler.

– Polisen mötte sådant våld där andra medel inte räckte till, säger Koskimäki.

Bland annat ska demonstranterna ha kastat stenar på polisen.

En person skadades i ögat till följd av ett skott.

– Skott avfyrades då polisen bemötte våldet. Det var riktade skott mot benen. Under inga omständigheter har någon skjutit mot ansiktet. Sammanlagt avfyrades sju skott, säger överkommissarie Juha Hakola vid Helsingforspolisen.

Inga värre skador

Demonstranterna vållade en del skadegörelse, bland annat klotter på väggarna, men några värre skador rapporteras inte, enligt Koskimäki.

– I nuläget ser det ut som att det i år har uppkommit betydligt färre skador än förra året.

Korrigering 8.12 kl.11:06: I den ursprungliga texten talades om att polisen hade gripit 130 anarkistiska demonstranter. Polisen använder i sina pressmeddelanden inte specifikt ordet "anarkister" om dessa gripanden. Vi har därför ändrat texten och talar nu endast om 130 demonstranter.