Hoppa till huvudinnehåll

Julfirare i sjönöd på Borgå å

Räddningsverket evakuerar damer som fastnade på Mirelle
Räddningsverket i Östra Nyland fick användning av sin fyrhjuling i översvämningen. Räddningsverket evakuerar damer som fastnade på Mirelle Bild: Leif Ekholm mirelle

Räddningsverket i Östra Nyland har fått hjälpa till med att städa efter veckoslutets storm. Främst har det gällt att lyfta undan fallna träd från vägar, men också båtarna i Borgå å har behövt hjälp.

På fredag kväll fick brandmännen hjälpa julfirare i land från en av de större båtarna som står intill Alexandersgatans bro i Borgå. Sexton damer räddades från båten.

Vattenståndet var då +90 centimeter och gick upp till knäna på kajen. Det strandade festfolket fick åka med en fyrhjuling till torrare marker.

Räddningsverket evakuerar damer som fastnade på Mirelle
Sexton damer räddades från båten. Räddningsverket evakuerar damer som fastnade på Mirelle Bild: Leif Ekholm mirelle

Räddningsverket hjälpte också andra båtägare genom att knuffa ner båtar som höll på att fastna i kajen då vattnet började sjunka.

Strandvägen i Borgå stängdes av eftersom den var under vatten på flera ställen. Också vägen till Svinö var helt under vatten.

– Vi fick hjälpa ambulanspersonal att ta sig till Svinö då de inte kunde köra igenom vattenmassorna, berättar jourhavande brandmästare Mika Kynsijärvi.