Hoppa till huvudinnehåll

Obama: Vi kommer förgöra Islamiska staten

USA:s president Barack Obama höll under natten till måndag ett direktsänt tal till nationen från Vita Huset. Han betonade att terrorhotet är verkligt men uppmanade amerikanerna att inte låta rädslan ta överhanden.

Det var första gången på fem år och bara den tredje gången totalt som Barack Obama höll ett direktsänt tal från Ovala rummet.

Terrorattacken i San Bernardino har lett till att amerikanernas rädsla för terrordåd har ökat. President Obamas mål med det direktsända talet var att dämpa den rädslan och övertyga amerikanerna om att han tar situationen på allvar.

En färsk undersökning visar att 60 procent av amerikanerna anser att han inte hanterat hotet om terrorism på ett trovärdigt sätt.

Hoppa över Twitterpostning

Masskjutningar som metod

Obama inledde sitt tal med att kalla dådet i San Bernardino för terrorism med mål att döda oskyldiga människor.

Han konstaterade att attentatet är ett tecken på att terrorhotet har nått en ny fas. Att USA har lärt sig att sätta stopp för storskaliga dåd, vilket har lett till att terroristerna nu attackerar via masskjutningar.

- Terrorhotet är verkligt, men vi kommer att få bukt med det. Vi kommer att förgöra Islamiska staten och andra organisationer som försöker skada oss, sade Obama.

Barack Obama håller tal från Ovala rummet den 6 december 2015.
Barack Obama håller tal från Ovala rummet den 6 december 2015. Bild: EPA/SAUL LOEB/POOL ovala rummet

Han uppmanade amerikanerna att inte fatta beslut på basis av rädsla och att inte göra avkall på de amerikanska värderingarna.

- Det är just det organisationer som Islamiska staten hoppas på. Vi kommer att vinna genom att vara starka, smarta, motståndskraftiga och obevekliga.

Inte ett krig mellan USA och islam

Talet innehöll inga löften om nya strategier för att besegra terroristerna. Snarare poängterade han att det skulle vara ett misstag att dras in i ett krig som involverar marktrupper i Syrien och Irak.

- Det skulle vara kostsamt och ett krig är exakt det som grupper som IS vill få till stånd.

Efter terrordådet i onsdags i San Bernardino har Islam och muslimer varit föremål för en stundvis hätsk debatt i USA. Obama försökte gjuta olja på vågorna och betonade att kampen mot terroristerna inte får definieras som ett krig mellan USA och islam.

- Det är vår skyldighet att förkasta alla förslag om att amerikanska muslimer borde behandlas annorlunda. Amerikanska muslimer är våra vänner och grannar. Och jo, de är våra soldater som är redo att dö för att försvara vårt land. Vi måste komma ihåg det, sade Obama.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes