Hoppa till huvudinnehåll

Borgåbonden litar på att vintern blir fin

Dimma över åker
Dimma över åker Bild: Eila Haikarainen/ Yle dimma,grått väder

Åkrarna kan ta stryk av det varma och regniga vädret i november och början av december. Men jordbrukare Erik Oljemark i Borgå litar på att en ordentlig vinter reder upp eventuella problem.

Jordbrukare Erik Oljemark i Borgå säger att det är svårt att uppskatta hur det regniga och varma vädret i november och början av december påverkar åkrarna.

– Det är klart att det inte är bra om det regnar förskräckligt. På sina ställen kan höstsådden drunkna, men annars tror jag inte det är några större problem, säger Oljemark.

Själv litar han på att det ännu blir en fin vinter med bra tjäle. I januari kan det bli -25 grader och snö, vilket borde hjälpa till med problem som värmen och regnet kan orsaka.

– Jorden kan nog ta lite stryk, men därför hoppas vi på en bra vinter emellan. Då vänder sig leran så att den lämpar sig bra för sådd igen.

Jordbrukaren Erik Oljemark granskar sin traktormotor
Erik Oljemark. Jordbrukaren Erik Oljemark granskar sin traktormotor Bild: YLE/Stefan Paavola erik oljemark

Hur är det då med gödslet? Finns det en risk för att det rinner bort från åkrarna med regnvattnet?

Oljemark konstaterar att det kan ske en viss urlakning på åkrarna, men samtidigt har jordbrukarna inte gödslat så mycket nu på hösten. Det är främst vid gårdar med djurhushållning som man har gödslat.

– I bäckarna ser man ändå alltid lite grått vatten oberoende av vad vi jordbrukare gör och vilka skyddszoner vi än har. Det är helt naturligt, säger Oljemark.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland