Hoppa till huvudinnehåll

Ekotori fortsätter återvinna på ny adress i Åbo

Ekotori i Åbo finns nu också på Järnvägen.
Ekotori i Åbo finns nu också på Järnvägen. Bild: Yle/Lotta Sundström ekotori i åbo

Verksamheten i återvinningscentralen Ekotoris nya lokal i Österås i Åbo har kört i gång.

Verkställande direktör Sinikka Lehtonen är mycket nöjd med det nya stället.

- Verkligen! Vi har trivts bra, säger Lehtonen som är glad över att allt nu är i ett plan.

I 17 år fanns Ekotori på Kyrkovägen där trapporna till övre våningen bjöd på en del utmaningar.

- Det var alltid lite problematiskt då möbler skulle bäras upp och ner, säger Lehtonen.

Lokalen på Järngatan ersätter enheterna på Kyrkovägen och Kanslersvägen som stängde i november. Verksamheten på Rieskalähdevägen fortsätter som tidigare. Ekotori säljer så gott som allt för hemmet: husgeråd, möbler, elektronik och vitvaror, motionsredskap och mycket annat.

Nya Ekotori i Åbo finns på Järngatan.
Ekotoris nya återvinningscentral finns på Järngatan i Åbo. Nya Ekotori i Åbo finns på Järngatan. Bild: Yle/Lotta Sundström järngatan

Ekologiskt är pop

Lehtonen har lett Ekotori i sex år, och varit med i verksamheten sedan starten 1998. Enligt Lehtonen har attityderna förändrats en hel del på sjutton år. Det har blivit allt mer populärt att handla på återvinningscentral och för många kunder handlar det om mer än bara ett förmånligare pris, berättar Lehtonen.

- Det är inte längre någon skam att komma in på loppis eller återvinningscentral. Det är många som värdesätter att det är något som återvinns. Man behöver inte alltid köpa någonting nytt.

Kunder letar kanske efter en viss slags äldre möbel, vill överge slit och släng-kulturen eller kanske helt enkelt njuter av att fynda bland porslinsföremålen. År 2014 sålde Ekotori 110 000 tusen saker, allt från från kakskedar till konditionscyklar, vidare till nästa användare.

Ekotori i Åbo.
Ekotori sysselsätter långtidsarbetslösa. Ekotori i Åbo. Bild: Yle/Lotta Sundström ekotori i åbo

Färre sysselsätts

Ännu ifjol sysselsatte Ekotori kring 250 personer, varav största delen långtidsarbetslösa. Men i år tog de statliga pengarna för lönestöd slut rekordtidigt och antalet personer återvinningscentralen kan sysselsätta kommer i år att land på mellan 120 och 150 personer.

- Antalet personer som får lönestöd har minskat. Jag vet att det är många som gärna skulle komma hit, så jag ser det som en tråkig sak att lönestödspengarna har minskat.

För långtidsarbetslösa erbjuder återvinningscentralen inte bara arbetserfarenhet, utan också ett socialt sammanhang att känna sig hemma i.

- Jag tror att det viktigaste är att man får självförtroende. Umgänget är också viktigt, att vi alla här är i samma ställning. Visst har vi arbetsledare, men vi arbetar som en grupp. Det är det bästa, det ger människovärde, säger Lehtonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland